6
Mayıs
2025
Salı
EKONOMİ

Tarım masaya yatırıldı

Samsun'un Bafra İlçesi'nde tarımın masaya yatırıldığı toplantıda, Bafra Ovası'nda son 40 yılda 1 milyon 300 bin hektarlık sulak alanın kaybolduğu belirtildi.

Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Tarım İlçe Müdürlüğü personeline yönelik toplantı düzenledi. Toplantıda, ilçede 44 bin 525 adet büyükbaş hayvan, 32 bin adet küçükbaş hayvan ve 8 bin 400 adet arı kovanı olduğunu açıklayan Kaymakam Dınkırcı, "İlçemizde sanayi olacaksa tarıma dayalı bir sanayi olacaktır. Bafra şartlarında, buğdayın dönüm getirisi 63 YTL, tütünün net getirisi dönümden 360 YTL, çeltiğin ise 312 YTL'dir. Toprak tahlili konusunda İlçe Tarım Müdürlüğü'nde herkese iş düşüyor. Bafra'daki tarım çalışmaları yeterli değil. Herkesin tarımda ve hayvancılıkta yaptığı çalışmaları gözden geçirmesinde fayda var" dedi.
Önceliklerinin Bafra Ovası'nın korunması ve en iyi verimin alınması olduğunu kaydeden Dınkırcı, "Verilere göre son 40 yılda 1 milyon 300 bin hektarlık sulak alan kaybolmuş. Yani, bu rakam Van Gölü'nün üç katına tekabül ediyor. Geriye ise 1 milyon 250 bin hektarlık sulak alan kalmış. Biz bir defa bıkmadan usanmadan doğru bildiklerimizi, çiftçimizle ve köylümüzle paylaşmak zorundayız" diye konuştu.

Şartları zorlamak gerektiğini belirten Kaymakam Dınkırcı, "İlçe Tarım Müdürlüğü'nde, 44 teknik görevli ve 10 tarım işçisi var. İlçe adına üretimde ve eğitimde bir şeyler yapılacaksa ben herkesin ayağına gider görüşürüm. Toprak tahlilinde merhale almak zorundayız. Yıllık toprak tahlil oranımız 2 bin ama şu anda 800; yani daha bin 200 açığımız var. Serada 12 bin YTL ile 15 bin YTL net getiri almak zorundayız, alamıyorsak bir yerlerde sorun var demektir. Serada kesme gül yapanlar senede 20 bin YTL kazanıyor. Çalışan için Bafra Ovası'nın taşı toprağı altın. Bafra'da daha fazla üretim olmalıdır. Kırsal alanlarımızda cevizcilik projemizi geliştirmek zorundayız. Mısır silajı, ilçede bin 500 hektar. Bu rakam çok düşük. Hayvancılık için yeteri kadar mısır silajı yapılmıyor. Çiftçi eğitimine ağırlık vermek zorundayız. Alternatif olarak çiftçiye önerdiğimiz ürünlerde hata yapmamamız gerekiyor. Topyekun çalışırsak, çok daha verimli ve güzel işler yapacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2005 Perşembe 12:31:43
Güncelleme :29 Aralık 2005 Perşembe 12:36:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?