18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

İkiztepe sempozyumu

Prof. Dr. Nimet Özgüç, Samsun'un Bafra İlçesi'ne bağlı İkiztepe Örenyeri'nde yapılan kazılar sonucu, bu bölgede tarih boyunca çömlekçilik, hayvancılık, avcılık, balıkçılık ve dokumacılığın yaygın olduğunun görüldüğünü belirtti.

İkiztepe Kazıları'nın 30. yılını doldurması nedeniyle Bafra Öğretmenevi'nde düzenlenen sempozyumun ikinci gününde İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sümer Atasoy, Prof. Dr. Nimet Özgüç, öğretim üyeleri, Viktor A. Trifonov, Krassimir Leshtakov, Hüseyin Turoğlu ve Henrieta Todorova birer konuşma yaptı.
Prof. Dr. Nimet Özgüç, İkiztepe'de bütün dönemlerde çok gelişmiş bir çömlekçilik sanatının bulunduğuna işaret ederek, "Bu yerleşimde çağlar boyu hayvancılık, avcılık, balıkçılık ve dokuma sanatına rastlandığını da görüyoruz" dedi.

Kızılırmak Deltası ve yakın çevresinin jeomorfolojik özellikleri ve insan yaşantısındaki etkilerini anlatan Hüseyin Turoğlu, arkeolojik açılardan bakıldığında Kızılırmak Deltası'nın insan yaşamına paralel bir geçmişe sahip olduğunu, halen bu gelişimin insan yaşamı ile devam ettiğini söyledi.
Turoğlu, "Bu bölgenin insanlık tarihi 5-7 bin yıl öncesine dayanıyor. İkiztepe yerleşkesi kurulduğunda Bafra'nın yarısı su alanı idi. Bu nedenle insanlar tarım ve hayvancılık yapabilecek ve güvende olabilecekleri yükseklikte olan İkiztepe'yi tercih etmiş. Bugün ise Kızılırmak Deltası'nda gelişim devam ediyor" dedi.

Henrieta Todorova'nın, Karadeniz kenarındaki Varna Kültürü ile İkiztepe'deki sosyal yapının benzerlik arz ettiğini ileri sürdüğü sempozyumda, Viktor A. Trifonov ise, "Geç Prehistorik çağda batı Kafkasya'da M.Ö. 5000-2000 yılları arasında rastlanan kültürel değişime İkiztepe'de ve Doğu Anadolu'da da rastlanıyor" diye konuştu.
Krassimir Leshtakov da, Bulgaristan ve Karadeniz sahili boyunca tunç çağı kültürüne ait her geçen gün yeni verilerin elde edildiğini anlattı.

Sempozyumun ardından konuşmacılar ve katılımcılar 1974'ten bu yana kazı çalışmaları sürdürülen İkiztepe Örenyeri'ni gezdi.
İkiztepe'de bu yıl kazıların 31.'si yapıldı. Burada elde edilen eserlerin sergilenmesi için Bafra İlçesi'nde bir müze yapılmaya çalışılıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 16:38:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?