2
Haziran
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

İkiztepe'nin 30 yılı

Samsun'un Bafra İlçesi'ne bağlı İkiztepe Köyü Örenyeri'ndeki arkeolojik çalışmaların 31. yılında, geride kalan 30 yılın değerlendirmesi, düzenlenen sempozyumla yapıldı.

 
Samsun Valiliği, İstanbul Üniversitesi ve Bafra Belediye Başkanlığı himayesinde Bafra Öğretmenevi'nde gerçekleştirilen sempozyuma, Samsun Valisi Mustafa Demir, Bafra Kaymakamı Selahattin Aparı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Korkut Tuna, Samsun İl Emniyet Müdürü Mustafa İlhan, Bafra Belediye Başkanı Şükrü Neiş, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Bilgi, İl Genel Meclis Üyeleri Muharrem Ceylan, Hüseyin Yurduseven, Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Diksu, İlçe Emniyet Müdürü Kemal Yayla, Bafra TSO Başkanı Rızvan Aksoy, Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

 
Bafra Belediye Başkanı Şükrü Neiş, açılış konuşmasında, böyle bir programa ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadıklarını belirterek, "Baframız'a müze kazandırma çalışmalarının semeresini bu dönem aldık. Müzeyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Samsun İl Genel Meclis Üyesi Muharrem Ceylan ise, "Prof. Önder Bilgi, öğrencileriyle 30 yıl kazı yaparak bir medeniyeti, bir kültürü ortaya çıkarmış ve dünyanın bilgisine sunmuştur. Taktir-e şayan bir çalışma. İkiztepe'den çıkan objelerle Bafra Müzesi oluşacaktır" diye konuştu.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Korkut Tuna, ilk defa 1974 yılında Türk Tarih Kurumu adına İstanbul Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İkiztepe kazılarının başlatıldığını ve çalışmaların 30 yılı geride bıraktığını ifade ederek, "30 yıl bir ömür demektir. Fakültemizden Prof. Dr. Önder Bilgi ve diğer öğretim üyelerimiz Bafra'da tarihin bize bıraktığı izleri ortaya çıkardı. Zaman alan yoğun ve yorucu bir mesaisi olan üniversite eğitiminden arta kalan vakitlerini bu topraklar üzerinde geçirerek, geçmişte yaşamış toplulukların kültür izlerini titiz biçimde gün ışığına çıkardılar, günümüze taşıdılar. Bu, büyük başarıdır" açıklamasını yaptı.


Samsun Valisi Mustafa Demir ise, Samsun'da 10'un üzerinde medeniyetin yaşadığını, Anadolu'da tarihi eserlere sahip çıkmak ve onları tanıtmanın insanlık görevi olduğunu, eserlere en iyi şekilde sahip çıkıldığında Anadolu'nun tarihin fışkırdığı bir coğrafya olacağının görüleceğini dile getirdi. Demir, İkiztepe kazılarının sabır ve gayretin bir sembolü olduğunu söylerken, İkiztepe kazısı Başkanı İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Bilgi, kazılarla ilgili sempozyum ve çalışmaların 4 Eylül'e kadar süreceğini kaydetti. Bilgi, şunları söyledi:
"Geçen seneye kadar 9 bin 859 eser bulduk. Bu sene ise 352 eser ortaya çıkardık ve toplam eser sayısı 10 bin 211'e ulaştı. Dört yükseltiden oluşan 360 dönüm kadar bir alana sahip İkiztepe'nin Karadeniz ve Kızılırmak Nehri'ne bakan bir yamaç yerleşkesi olduğu ve Genç Kalkolitik Çağ'dan Helenistik Çağ'ın sonuna, yani M.Ö. 4 bin 300 yılından M.Ö. 300 yılına kadar 4 bin yıl kadar iskan edilmiştir. İkiztepe mimari yapısının ahşap olduğu, yapılarının kütük evler tipinde inşa edilmiş olduğunu gördük."


Sempozyumun konuşmacılarından Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Mustafa Yavuz da, Samsun ilinin bilim, kültür ve turizm merkezi olma yolunda hedeflerini büyüttüğünü belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2005 Perşembe 17:39:22
Güncelleme :2 Eylül 2005 Cuma 16:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?