3
Mayıs
2025
Cumartesi
EKONOMİ

Kurtuluş sanayide

Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kefeli, Türkiye'nin en büyük ovalarından birine sahip olan Çarşamba'nın kurtuluşunun tarıma dayalı sanayileşmede olduğunu söyledi.

Çarşamba'nın sahip olduğu 70 bin 818 hektar alanın 53 bin hektarının tarım yapılabilir arazilerden oluştuğunu açıklayan Yusuf Kefeli, "Türkiye'de tarımsal üretimin en fazla olduğu yerlerin başında gelen Çarşamba'da, tarımsal sanayiinin olmayışı ekonomimizi olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle acil ihtiyacımız olan sebze-meyve işleme, ambalaj ve paketleme, soğuk hava ve şoklama tesisleri, salça, meyve suyu, konserve ve turşu fabrikaları gibi tarımsal sanayi tesisleri mutlaka hayata geçirilmelidir" dedi.

İlçede tarıma dayalı sanayi kuruluşları arasında kayda değer büyüklükte sadece 1989 yılında kurulan Çarşamba Şeker Fabrikası'nın bulunduğunu söyleyen Kefeli, bu fabrikanın haricinde ise 6 adet fındık ve 3 adet çeltik kırma, 1 adet de su ürünleri tesisi olduğunu belirtti. Kefeli, "İhtiyacımız olan diğer tesisler, mevcut sermaye sahiplerinin, sadece fındık ticaretine ilgi duymalarından dolayı, bugüne kadar kurulamadı. Oysa ki Türkiye'nin en büyük pazarı durumundaki Avrupa Birliği ülkeleri ile Rusya Federasyonu'nun, kaliteli ve sağlıklı tarımsal ürünlere olan talebi çok yüksek. Çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırırsak, ikinci bir Antalya olabiliriz" diye konuştu.

Tarıma gereken önemin verilmesi gerektiğine işaret eden Yusuf Kefeli, şöyle konuştu:
"Her hükümet değişimiyle, tarım politikalarının da değişmesi sonucunda, projeler yarım kalmakta ve büyük potansiyelimiz olmasına rağmen, tarımda istenilen seviyeye ulaşamamaktayız. Gerekli olan reform çalışmaları Batı'da olduğu gibi 4-5 yıl için değil en az 50 yıl için planlanmalı ve ara vermeden uygulanmalıdır. Devletimiz, ABD'de olduğu gibi çiftlik kurup işleterek değil, çiftçileri yönlendirerek tarıma müdahale etmelidir. Çünkü dünya nüfusundaki artış ve ağır sanayileşme nedeniyle, tarımsal ürünlere olan ihtiyaç hızla artmakta, buda bu ürünlerin sanayi ürünleri karşısında değerini yükseltmektedir. Ancak, bu konudaki en önemli nokta sağlıklı tarım ürünlerinin yetiştirilmesidir. Son yıllarda açık bir şekilde gördüğümüz gibi paketlenmiş organik ürünler, diğer ürünlerle kıyaslandığında piyasada, daha yüksek fiyatlarla, alıcı bulabilmektedir. Bu nedenle, ovamızda üreteceğimiz, öncelikle organik ürünler olmalı. İlçede halen besicilik ağırlıklı yapılan hayvancılık faaliyetleri de desteklenmelidir."

.
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2005 Perşembe 13:40:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?