23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Şeker alımı başladı

Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde faaliyet gösteren Çarşamba Şeker Fabrikası'nda, 2005-2006 yılı şeker pancarı alımları düzenlenen törenle başladı. Çarşamba Şeker Fabrikası Müdürü İlyas Sekizelma ve Türkiye Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök'ün birer konuşma yaptığı törende, Türkiye'de şeker politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiği vurgulandı. Şeker İş-Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Türkiye'de şeker fabrikaları ve şeker üzerinde çeşitli oyunlar oynandığını ileri sürerek, sıkıntılarla başlayan sezonun sonunun iyi olması temennisinde bulundu. Gök, "Ülkemizdeki şeker politikaları yeniden gözden geçirilmelidir" dedi.

Çarşamba Şeker Fabrikası Müdürü İlyas Sekizelma ise, bu dönem 17. şeker pancarı alım kampanyasına başlayan fabrikanın Samsun il sınırları içindeki 161 köyde 6 bin 234 çiftçiyle 230 bin ton pancar üretim sözleşmesi yaptığını, tahminen 190 bin ton pancarı 67 günde işleyeceğini dile getirdi. Sekizelma, "İşlenecek bu pancarın sonucunda fabrikamızda 21 bin ton şeker, 9 bin ton melas, 62 bin ton yaş küspe üretilecektir" diye konuştu.

2005-2006 ürünü için bugüne kadar üreticilere 2 milyon 492 bin YTL ayni, 5 milyon 350 bin YTL nakdi olmak üzere toplam 7 milyon 842 bin YTL avans ödemesi yapıldığını hatırlatan Sekizelma, "Fabrikamızda 131 memur, 212 daimi işçi, 92 geçici işçi olmak üzere toplam 725 kişi istihdam edilmektedir. Şeker sanayii olarak ana hedefimiz yurdumuzun diğer bölgelerinde olduğu gibi Çarşamba'da da birim alandan en fazla verimi alabilmek için gerekli çalışmaları yaparak, ileri ülkelerin standartlarına ulaşmak, birim alandan elde edilen pancar ve şeker verimini yükseltmek, pancardaki şekerden azami faydalanarak şeker randımanının arttırılmasını temin etmek, iyi kalite ve teknolojik değeri yüksek şeker pancarı yetiştirmek için tohum, gübreleme, zirai mücadele, sulama ve mekanizasyon konularında gerekli tedbirleri almaktır" şeklinde konuştu.

Bu yıl da çiftçilerle birlikte modern tarım metotlarının yerleştirilmesi için ellerinden gelen tüm gayreti göstereceklerini kaydeden Sekizelma, şunları söyledi:

"2005 yılında ekim, bakım, söküm, tesellüm, silolama, nakliye ve pancarın işlenmesi sırasında özellikle kayıpların asgariye indirilmesi için gerekli her türlü tedbir alınarak, bu konudaki faaliyetlerimiz titizlikle sürdürülecektir. Yine bu kampanyada maliyet düşürücü ve tasarruf sağlayıcı tedbirler üzerinde titizlikle durulacaktır. Enerji ve mevcut personelden azami faydalanma hususları başta olmak üzere bütün tasarruf tedbirlerinin tam ve sürekli olarak uygulanması, idareci arkadaşlarımın başta gelen görevi olacaktır."

Kurban da kesilen törende, fabrikaya ürününü ilk getiren ve kantardan geçirerek teslim eden Yusuf Bayrak'a Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Çarşamba Şeker Fabrikası tarafından çeşitli hediyeler verildi. Şeker pancarı taban fiyatının ise Kasım ayında açıklanacağı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2005 Pazartesi 17:58:02
Güncelleme :26 Eylül 2005 Pazartesi 18:03:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HAKAN ÇELİK IP: 81.215.17.xxx Tarih : 29.09.2005 13:28:40
BENCE BU HABERİN BAŞLIĞI PANCAR ALIM KAMPANYASI BAŞLADI OLMALIYDI. ÇÜNKÜ PANCAR ÜNETİM SONUCUNDA ŞEKERE DÖNÜŞÜYOR. AYRICA YENİ KAMPANYANIN ŞEKER AİLESİNE (ÇİFTÇİLERE, ÇALIŞANLARA VE BU İŞTEN EKMEK YİLYEN ESNAFA) VE HERŞEYDEN ÖNEMLİSİ YÖRE HALKINA VE TÜRKİYEMİZE HAYIRLI OLMASINI DİLER, KAZASIZ VE BELASIZ BİR KAMPANYA OLMASINI TEMENNİ EDERİM.