3
Mayıs
2024
Cuma
VEZİRKÖPRÜ - SAMSUN

Köprülü Mehmed Paşa


Köprülü Mehmed Paşa   (?-1661) 

Sadrazam. Vezirköprü’de doğdu. Genç yaşta İstanbul’a gelerek saray mutfağında çalışmaya başladı. Hüsrev Paşa’nın güvenini kazanarak, hazinedarı oldu. Kara Mustafa Paşa’nın sadrazamlığı sıarasında önce sarayda imrahor oldu, sonra mirmiran rütbesiyle Şam, Kudüs, Trablusşam valiliklerinde bulundu. 1650’de kubbenişin denilen vezirler arasına girdi.

Sadrazamlığa aday gösterildiği için Sadrazam Gürcü mehmed Paşa, Köprülü’yü Köstendil Sancağı’na atayarak İstanbul’dan uzaklaştırdı, sonra da azletti. Köprülü, bir süre Samsun’da yaşadı. İbşir Mustafa Paşa sadrazam olunca, Onu Trablus valiliğine tayin etti. Ancak, İbşir Mustafa’nın öldürülmesi üzerine görevine gitmeden azledildi. Daha sonra yine sadrazam olabileceği kuşkusuyla Sadrazam Boynuyaralı Mehmed Paşa, Köprülü’yü Trablusşam valiliğine atadı.

Gitmeden IV.Mehmed’in annesi Turhan Sultan’ın sadrazamlık önerisini koşullu olarak kabul etti ve 1656’da sadrazam oldu. Beş buçuk yıl süren sadrazamlığı sırasında rüşvet aldığı, haydutluk, zorbalık ettiği gerekçesiyle yaklaşık 36 bin kişi öldürttü. Yönetimi ve maliyeyi düzeltmeye çalıştı. Birleşmiş Avrupa kuvvetleriyle savaşa hazırlanırken Edirne’de öldü.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar