18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Sinop'ta AIDS bilgilendirme toplantısı

Samsun İnfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Araştırma Derneği (SİMAD), Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde cinsel yollarla bulaşan hastalıklar konusunda halkı bilgilendirmek amacıyla başlattığı Avrupa Birliği destekli projeye start verdi. Proje kapsamında Sinop'tan Artvin'e kadar tüm illerde cinsel yollarla bulaşan enfeksiyonlar, nisan ayına kadar 15 yaş grubu üzeri vatandaşlara, iş ve meslek gruplarına geniş kapsamlı toplantılarla anlatılacak. 

Avrupa Birliği tarafından desteklenip finanse edilen ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Programı kapsamında desteklenen, Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı önderliğinde ve SİMAD ortaklığında uygulanan "HIV Virüsü-AIDS Hastalığı Konusunda Halkı Bilinçlendirme Projesi"nin Sinop ayağı Dinezci Otel'de başladı. 3 gün boyunca devam edecek olan bilgilendirme toplantıları kapsamında ilk olarak, kuaförler, hemşireler ve amatör spor kulüpleri yöneticileri ve sporcular ayrı seanslarda bilgilendirildi. 

Proje hakkında bilgi veren SİMAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Murat Günaydın, projenin 1 Nisan'a kadar Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin-Hopa şehir merkezlerinde uygulanacağını söyledi. Prof. Dr. Günaydın, amaçlarının 15 yaş üzerindeki özellikle topluma yön verecek olan hedef kitleyi CYBE (Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar) ve HIV enfeksiyonunun önlenmesi konularında bilinçlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Önümüzdeki günlerde profesyonel olarak hazırlanan TV reklamlarının gösterime gireceğini belirten Prof. Dr. Günaydın, hedef bölgede prezervatif kullanım oranını yüzde 15, CYBE ile ilgili hizmetlere erişim ve bu hizmetlerden yararlanma oranını da yüzde 5 artırmayı amaçladıklarını kaydetti. 

Günaydın, "Bu konu özellikle Karadeniz Bölgesi için önem taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü'de Türkiye gibi genç nüfusunun fazla, eğitim seviyesinin yeterli seviyede olmadığı ülkeleri AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar yönünden riskli olarak görüyor. Bizim gibi ülkeler risk alanında gözüküyor. Sağlık Bakanlığı'nın verileri de bu enfeksiyonların son dönemde yükseliş gösterdiği yönünde. Bu nedenle yeni nesle bu hastalıkların bulaşma yolları ve korunma şekilleri anlatılıyor" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 12:11:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?