3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

İnekçilikçe açık ahır sistemi

Tokat Tarım İl Müdürlüğü'nün süt sığırcılığının geliştirilmesine yönelik çalışmaları kapsamında işletmelerde yarı açık ve açık ahır sisteminin yaygınlaştığı bildirildi.

Mevsim itibariyle eksi değerlere düşen hava sıcaklığına rağmen açık ahırlarda yetiştirilen hayvanlardan, kapalı ahırlarda yetişen hayvanlara oranla daha fazla verim alındığı belirtildi. Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak, yatırım maliyetinin düşük ve işletme giderlerinin az olması nedeniyle açık ahır sisteminin yaygınlaştığını belirterek, "Açık ahır sisteminde hayvanlar eksi 20 dereceye kadar dayanabiliyor. Ayrıca kapalı ortamda bulunan ahırda kokudan ve bazı faktörlerden uzak kalan süt sığırlarında süt kalitesi artıyor. Bu nedenle biz süt sığırcılığı yapan hayvancılara yarı açık veya açık ahır sistemini öneriyoruz. İlimizde yarı açık ve açık sistemde yetiştiricilik her geçen gün artmaktadır. Şu anda il genelinde açık süt sığırcılığı işletme sayısı 24, bunlarda toplam 590 kültür ırkı süt sığırı mevcuttur. Yine yarı açık işletme sayısı 47 olup, bunlarda 450 adet kültür ırkı sığır mevcuttur" dedi.

Kavak, besicilik alanında açık ahır sistemini uygulayan işletmenin mevcut olmadığını ifade ederek, "Bu tür alanda da talep olursa yardımcı olmaya hazırız. Açık ahır sistemini geliştirmek isteyen üreticimiz Tarım İl Müdürlüğü'ne uğrayarak, daha geniş ve ayrıntılı bilgi alabilir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2005 Cuma 16:20:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?