2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

O Tokat'ın son çarıkçısı

Tokat'ta 72 yıldır çarıkçılık yapan ve meslektaşları bu işi yıllar önce bırakmasına rağmen kendisi ısrarla sürdüren 84 yaşındaki Selahattin Alaoğlu, çarığın süs eşyası olarak kullanılmaya başlamasından sonra fiyatlarının arttığını belirtti.
Bir zamanlar gelinlik kızların, "Aynalı çarık olmadan evlenmem" diye düğün öncesi sipariş ettirdiği çarıklara talebin yüksek olduğuna değinen Selahattin Alaoğlu, "Günümüzde kimsenin çarık giymediği aşikar. Teknolojinin 1950'lerle birlikte gelişmesiyle meslektaşlarım, 'Bu işten artık ekmek yenmez' diyerek mesleği bıraktı. Ben inat ettim, çarık üretimini sürdürdüm. Çarık süs eşyası olarak kullanılmaya başlanınca da karım arttı; ama artık yaşlandım, işleri yetiştiremiyorum" dedi.

Bazı firmaların vitrinlerini süslemek için kendisine çarık ısmarladığını kaydeden Selahattin Alaoğlu, deri sektöründeki maliyetlerin artmasının da etkisiyle süs eşyası olarak kullanılan çarıkların küçüklerini 10 YTL, büyüklerini 40 YTL'ye imal ettiğini ifade etti. Alaoğlu, "Yaşlandığım için siparişlere cevap veremiyorum. Bir çarık için bir gün uğraşıyorum" diye konuştu.

Çarıkçı Alaoğlu, eskiden giyenlerine "zengin" denilen çarıkların, bugün evlerde, otomobillerde, ayakkabı mağazalarında süs eşyası olarak kullanıldığını, halk oyunları ekiplerinin de aksesuar olarak çarık giydiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2005 Cumartesi 16:27:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?