1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bakan Koç Trabzon'da

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, satılan Galataport'la kruvazör turizminin en güzel örneklerinin ortaya çıkacağını belirterek, "Galataport'u çok güzel sattık. Siz bırakın dedikoduları, ciğer hikayelerine aldırmayın. 'Orayı herkes yapabilirdi' diye dedikodu ediyorlar. Ama kruvazör turizminde dünyada sayılı bir firmanın orayı alması önemliydi, o oldu" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, bir dizi toplantı ve açılışa katılmak üzere bu sabah Ankara'dan Trabzon'a geldi. Trabzon Havalimanı'nda Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Vali Hüseyin Yavuzdemir ve AK Parti Trabzon milletvekilleri tarafından karşılanan Bakan Koç, daha sonra Çaykara İlçesi'ne bağlı turizm beldesi Uzungöl'e giderek, İnan Kardeşler Turistik Tesisleri'nde düzenlenen Yayla Turizmi Çalıştayı'na katıldı.

Gittiği yaylalarda yaylanın dokusu, mimarisiyle uyuşmayan betonarme binalar gördüklerini belirten Bakan Koç, "Ben bu bölgede kaymakamlık, valilik yaptım. Bu bölgeyi de iyi bilirim. Karadeniz'in coğrafyasına mimarisine uygun ahşap hiçbir cami bulamazsınız. Camisi bu halde olmazsa evleri hiç olmaz. Ülkeler geliştikçe, insanların refahı arttıkça gezme ihtiyacı duyuyorlar. Bunun ekonomiye büyük katkısı var. Bu artan bir trend olarak sürüyor. Türkiye bundan ne kadar pay alabilir bunun tartışmasını yapmak için amiyane tabirle Anadolu'yu fellik fellik dolaşıyoruz. Deniz, kum ve güneş. Bu üçü de senin değil. İnanıyorsan Allah'ın, inanmıyorsan tabiatın sana verdiği hediye. Güneş dahil her yeri kirletiyorsun, kanalizasyonu denize akıtıyorsun. Allah'ın sana verdiği hediyeyi kirletiyorsun, bu hediyeyle bu yıl 22 milyon turist çektik. Bunun kıymetini bilmemiz lazım. Dünyadaki insanların yüzde 70'i kitle turizmi yapıyor. Alt ve orta sınıfların tercih ettiği ucuz bir turizm türüdür kitle turizmi. Buna biz ağırlık vereceğiz. Bunun yanında da diğer alternatif turizm türlerine ağırlık vereceğiz" dedi.

"YAYLA TURİZMİNE DÜNYADA TALEP VAR MI BUNA BAKACAĞIZ"
"Yayla turizmini Türkiye'ye has özel bir turizm çeşidi olarak ortaya koyabilir miyiz? Bizim koymamız yetmiyor. Bunun için dünyada acaba bir talep var mı buna bakacağız" diyen Bakan Koç, "Bunun için bilim adamlarımızı ve arkadaşlarımızı alarak yollara düştük. İstediğiniz kadar güzel bir ülkeniz olsun, cennet olsun, turist denilen adam, eğer senin ulaşım ve konaklama sistemin çalışmıyorsa gelmiyor. Bizim iktidarımızda ulaşım açısından devrim niteliğinde büyük işler başardık. Halk bunu biliyor, hissediyor. Hissetmeyenler varsa ne yapalım. Kalpleri mühürlenmiş olanları da açacak değiliz ya. Bunlardan birisi duble yollar, diğeri de havayollarını özel şirketlere açmamızdır. Bu iki hadise hiç unutulmayacaktır" diye konuştu.

Konuşmasında "Hasım insana mevlit okutmaz" sözünü hatırlatan Bakan Koç, "Bu lafı niye söyledim. Önceki gün bir kongreye katıldım. Batılılar, 'Ya bu adamlar turizm murizm yapamaz' diyorlar. Ama biz bu işi becerdik. Ne zaman ki Türkiye'ye geldiler. İspanyol ve İtalyanlar, daha çok Yunanistan'dan gelen turistler, son 2 senedir akıl almaz olumsuz bir propagandaya başladılar Türkiye aleyhinde. Hasım insana mevlit okutmaz. Zor bir dönemden geçiyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Koç, gündemdeki Galataport ihalesiyle ilgili olarak ise şunları söyledi: "Galataport'u çok güzel sattık. Siz bırakın dedikoduları, ciğer hikayelerine aldırmayın. Kruvazör turizmi en pahalı turizmlerden biridir. Adam gelir, kalmaz. Gelen adam kendi kruvazöründe kalır. Belki İstanbul'da, belki Kuşadası'nda, belki Fethiye'de gezdiği süre 7-8 saattir. Ama bu 7-8 saatte bıraktığı para en az 10 bin dolardır. Galataport'la kruvazör turizminin en güzel eserleri, örnekleri ortaya çıkacaktır. 'Orayı herkes yapabilirdi' diye dedikodu ediyorlar. Ama kruvazör turizminde dünyada sayılı bir firmanın orayı alması önemliydi, o oldu. Türkiye'de dedikodu çok yapılıyor. Ancak bizim açıklığımız ve her şeyi aleni yapmamız iftiharımızdır."

Bakan Koç, konuşması sırasında elektrikler kesilince, "Gördüğünüz gibi bizim konuşmamıza elektrikler dayanmıyor. Ne kadar şiddetli konuşmuşum ki elektrikler kesildi. Halbuki ben mülayim bir adamım" diyerek espri yaptı. Bakan Koç, yine konuşması sırasında Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir'in telefonla konuştuğunu görünce, "Valiler de telefonlarını işte böyle kesmiyorlar" diyerek sitemde bulundu.

Bakan Koç yaptığı açıklamaların ardından Yayla Turizmi Çalıştayı toplantısına geçerken, toplantının oturum başkanlığını Kayseri eski Belediye Başkanı Şükrü Karatepe yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2005 Salı 14:23:40
Güncelleme :27 Eylül 2005 Salı 16:28:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?