1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Baykal: Mustafa Kemal'i arıyoruz

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ölümünün 67. yıldönümünde Mustafa Kemal Atatürk'e sahip çıktıklarını belirterek, "Bugün Mustafa Kemal'i anıyoruz, Mustafa Kemal'i arıyoruz. Mustafa Kemal'e hep birlikte sahip çıkıyoruz. 10 Kasım'ı Mustafa Kemal'in sahiplenilmesi günü olarak anlamalıyız" dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Atatürk'ün 67. ölüm yıldönümü dolayısıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen anma törenine katıldı. Burada "10 Kasım'dan 3 Ekim'e Türkiye" konulu bir konferans veren Baykal, Atatürk'e her zamankinden daha çok ihtiyaç hissedildiğini kaydederek, 10 Kasım'ın Mustafa Kemal'in sahiplenilmesi günü olarak anlaşılması gerektiğini söyledi.

Mustafa Kemal'in sadece bir istila ve işgal hareketini sona erdiren, bir ulusun bir coğrafyadaki varlığına ve egemenliğine son vermek isteyenlere karşı bir bağımsızlık mücadelesini askeri olarak başarıya ulaştıran bir komutan olarak anlaşılmasının gerçeğin değerlendirilmesi karşısında yetersiz kalacağını belirten Baykal, "Çünkü Mustafa Kemal sadece bir işgal hareketini sona erdirmekle yetinmemiş, bambaşka bir şey yapmış ve yeni bir devlet oluşturmuştur. Hilafete ve saltanata dayanan egemenlik anlayışını yeni bir kavrama, milli irade kavramına dönüştürmeyi başarmıştır. Bu olağanüstü büyük bir devrimdir. Milli iradenin sonucunda Cumhuriyet doğmuştur, Cumhuriyet de demokrasiyi doğurmuştur. Demokrasi Cumhuriyetin çocuğudur" dedi.

Mustafa Kemal'in kurduğu devletin ırk esasına dayanmadığını kaydeden Baykal, "Mustafa Kemal bugün için de çok önem taşıyan bir anlayışla millet tanımını bilinçli olarak ırk tanımının dışına taşımıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en büyük dayanağı ve gücü de burada yatmaktadır. Bizim devletimiz ırk, kan ve kafatası devleti değildir. Bir siyasi bilinç, siyasi tercih devletidir. Siyasi anlayışa, rızaya dayalı bir devlettir. Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin bu sorunlu bölgede bunca sorunu istikrar ve güven içinde aşıyor olmasının temelinde bu nokta yatmaktadır" diye konuştu.

"ATATÜRK, DİN VE SİYASET İLİŞKİSİNİ LAİKLİK ÇERÇEVESİNDE
ÇÖZMÜŞTÜR"
Atatürk'ün en büyük devrimlerinden birinin de laiklik ilkesi olduğunu ifade eden CHP Genel Başkanı Baykal, "Dünyanın en sancılı konularının başında din ve siyaset ilişkileri gelmektedir. Bu sadece bizim sorunumuz değildir. Batılı devletler de din devlet ilişkisini oturtmada büyük acılar çekmişlerdir. Büyük katliamlar yaşanmış, oluk oluk kan akmıştır. Sonunda batılı toplumlar gelinen noktada devletin hakkını devlete, kilisenin hakkını kiliseye vererek bu sorunu çözmüşlerdir. Bugün orada bu sorun yoktur. Ama İslam dünyasında bu konu çözülmüş değildir. İslam dünyasında din ve devletin egemenlik sahası arasındaki ilişki net bir şekilde bütün ülkelerde çözülmüş değildir ve İslam dünyasında bugün yaşanan sorunların temelinde bu kargaşa yatmaktadır. Bu konuyu çözüme kavuşturmadan İslam dünyasının ilerlemeye, barışa ve istikrara kavuşması son derece zordur. Mustafa Kemal bu konuda Avrupa'nın yaşadığı acıları toplumuna yaşatmadan din ve siyaset ilişkisini laiklik çerçevesinde çözmüştür" şeklinde konuştu.

Baykal, Atatürk'ün büyük mücadelelerle kurduğu devletin ve devrimlerin tartışma konusu yapıldığına dikkat çekerek, "Daha geçenlerde devletin TRT'sinde kadınların miras hakkını bugünkü Medeni Kanun'da olduğu gibi eşit değil de Mecelle'de olduğu gibi dağıtmanın daha uygun olabileceğinin propagandası yapılmıştır. Bu zihin karışıklığı özellikle son zamanlarda canlandırılmak istenmektedir. Bu konuda yapılacak tartışmaların ülkenin barış, huzur ve demokrasisine çok ağır darbeler vuracağını herkesin fark
etmesi ve gerekli duyarlılığı göstermesi lazımdır" dedi.

"AVRUPALILAR, KABUL EDİLMESİ MÜMKÜN OLMAYAN İSTEKLERDE BULUNUYOR"
Atatürk'ün önemini kavrayamamış bazı Avrupalıların Türkiye'den kabul
edilmesi mümkün olmayan isteklerde bulunduğunu ifade eden Deniz Baykal, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Atatürk'ün önemini kavrayamamış, Türkiye'nin bu büyük dönüşümü kimler sayesinde nasıl gerçekleştirdiği kavrayamayan Batılılar, Türkiye'ye bakarak Atatürk'ün resimlerini indirmemiz tavsiyeleriyle 'Türkiye'yi AB'ye almalıyız' diye düşünüyorlar, bunu söylüyorlar. Atatürk'ün resimlerinin neyi simgelediğinin farkında değiller. O resimlerin ortadan kalkması halinde Türkiye'nin ne gibi sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini kavrayamayan insanlar Atatürk düşmanlığına, husumetine dayalı olarak maalesef politika yürütmeye çalışmaktadırlar. Bu tuzaklara karşı çok dikkatli olmalıyız. Böyle yapan insanlar kendileriyle içerde işbirliği yapabilecek bir takım çevreleri bulabilirler. O çevreler bazen ülkenin çok etkili noktalarında da bulunabilir. Ama bütün bunların ortaya çıkması bizim varlığımızın, gücümüzün nereden geldiğini unutmamıza neden olamaz, olmamalıdır."

Yaklaşık bir saat süren konuşmasında Kurtuluş Savaşı'ndan Cumhuriyet'e giden süreci anlatan Baykal, konuşmasını, "Bugün Mustafa Kemal'i anıyoruz, bugün Mustafa Kemal'i arıyoruz. Mustafa Kemal'e hep birlikte sahip çıkıyoruz. 10 Kasım'ı Mustafa Kemal'in sahiplenilmesi günü olarak anlamalıyız" sözleriyle tamamladı.

Konuşmasının ardından Baykal'a günün anısına KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen tarafından plaket takdim edildi. Tören, daha sonra ünlü sanatçı Erol Evgin'in söylediği Atatürk'ün sevdiği şarkılarla devam etti.

.
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2005 Perşembe 14:47:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?