4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Çay üretiminde artış uyarısı

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Aslantürk, yaş çay yaprağındaki üretim artışının aynı şekilde devam etmesi halinde ihracatı çok az olan sektörün önümüzdeki yıllarda büyük sıkıntı içine gireceğini belirterek, yeni çay tarım alanlarının oluşmasının engellenmesi gerektiğini söyledi.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Aslantürk yaptığı açıklamada, yaş çay yaprağındaki üretim artışının iç tüketim ve ihracatla desteklenmemesi nedeniyle sektörün önümüzdeki dönemlerde ciddi bir krizle karşılaşabileceğine dikkat çekerek, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize başta olmak üzere Trabzon ve Artvin illeriyle Giresun'da küçük bir kesimde yapılan çay tarımının bölge ve ülke ekonomisi açısından oldukça önemli olduğunu ifade eden Aslantürk, "10 yıl önce ÇAYKUR ve özel sektör tarafından alınıp işlenen yaş çay yaprağı miktarı 712 bin tonken, 2005 yılında bu rakam 579 bin tonu özel sektör, 603 bin tonu ise ÇAYKUR tarafından olmak üzere 1 milyon 182 bin tona yükselmiştir. 10 yılda yaklaşık yüzde 66 oranında bir artış meydana gelmiştir. Ancak, yaş çay yaprağındaki üretim artışına paralel bir tüketim söz konusu değildir. Önümüzdeki yıllarda aynı oranda meydana gelmesi muhtemel artışla, ihracatı da yok denecek düzeyde bulunan sektör büyük bir sıkıntı içine girecektir" dedi.

Arz-talep dengesinin bozulmasıyla meydana gelebilecek muhtemel olumsuzlukları giderebilmek için şimdiden tedbir alınması gerektiğine dikkat çeken Aslantürk, "Prim sistemiyle bugün memnun olan üretici 2006 ve sonrasında uygulamada değişiklik yapılması, yani prim sisteminin ortadan kaldırılması durumunda zor durumda kalacaktır" diye konuştu.

Prim sisteminin sektöre sağladığı yararın üretim artışının aynı hızla devam etmesi durumunda ilerleyen yıllarda büyük zararlara sebebiyet verebileceğini dile getiren Aslantürk, "Tüketim miktarının 220 bin tonda olması, üretimin ise 240-250 bin tonlara yükselmesi bu arada ihracatın da minimum düzeyde seyretmesi nedeniyle önceki yıllarda olduğu gibi stoklar oluşacaktır. Sektörde stokların artması demek aşırı rekabet sonucu kuru çayda maliyetin altında satışları zorlayacaktır. Bu durum sanayiciye dolayısıyla üreticiye zarar verecektir" şeklinde konuştu.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Aslantürk, üreticinin mağdur olmaması için yapılması gerekenleri de şu şekilde sıraladı:

"Prim sistemleri üreticinin mağdur olduğu dönemlerde uygulanmalıdır. Üretim maliyetinin yüksekliği nedeniyle bugünkü şartlarda dünya piyasalarında fiyat açısından rekabet şansımız bulunmamaktadır. Bu nedenle öncelikle iç tüketime yönelik denge hesabı yapılarak, üretim-tüketim dengesi sağlanmalıdır. Bunun için de mevcut çay tarım alanları yeterlidir, daha fazlasının oluşması engellenmelidir."

.
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2006 Çarşamba 14:18:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?