2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Doğu Karadeniz kalkınma sempozyumu yapıldı

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin (KTÜ) 50. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Doğu Karadeniz Bölgesi Kalkınma Sempozyumu-2005' konulu seminer Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı.

KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından organize edilen ve Artvin, Rize, Gümüşhane, Giresun, Ordu ve Trabzon'un sorunları, analizleri ve politikalarının ele alındığı sempozyumun açılışında konuşan KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Yazıcı, bölgeyi ilgilendiren her konuda üniversitenin çözüm sağlama görevinin bulunduğunu belirterek, Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu illerinde fındık ve çay başta olmak üzere birçok alanda 11 yıl boyunca incelemelerde bulunulduğunu söyledi. Yazıcı, sempozyumdan çıkacak sonucun bu araştırma sonuçlarıyla karşılaştırılacağını da dile getirdi.

Rektör Vekili Prof. Dr. Selahattin Köse ise, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin avantaj ve dezavantajları bulunduğunu ifade ederek, üniversite olarak bölgenin kalkınması için her zaman bölge insanının yanında olduklarını söyledi. "Fakat şu serzenişi de her zaman dikkate almak zorundayız" diyen Prof. Köse, "Üniversiteden bir iş, proje, rapor istendiği zaman çok yüksek ücret istendiği söyleniyor. Doğrudur. Bir üniversitenin üç görevi vardır. Birincisi eğitim-öğretim faaliyetleri, ikincisi bilimsel araştırma ve yayın üçüncüsü de proje ve danışmanlık hizmetleri. Buradan yapılan kesintilerden sonra öğretim üyesinin eline yüzde 18-24 arasında ücret geçmektedir. Öğretim üyesinin alacağı 2 milyarlık ücret için işadamının döner sermaye işletmesine 10 milyar yatırması gerekmektedir. Yasal olarak alınacak bu ücretim yatırımcılar için yüksek olduğunu bilmekteyiz" diye konuştu.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin bir Hong-Kong modeli olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Köse, Trabzon'un da sağlık, ticaret, eğitim, turizm ve bilim ve teknoloji üretmede bölgenin başkenti olabileceğini ifade etti.

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ise, Trabzon ve bölgenin gelişmesine katkıda bulunacak her türlü faaliyete destek verdiklerini kaydederek, sempozyumun bu açıdan çok yararlı olacağına inandığını söyledi. Konuşmasını Trabzon'un mevcut sorunları ve çözüm önerilerine ayıran Vali Yavuzdemir, kentin başta ulaşım olmak üzere çeşitli sorunları bulunduğunu ifade etti. İki gün sürecek sempozyum, bugün ve yarın çeşitli akademisyen ve uzmanların katılacağı oturumlarla devam edecek.

.
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2005 Perşembe 15:23:34
Güncelleme :13 Ekim 2005 Perşembe 15:28:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?