1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Erdem, meydan okudu

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Erdem, basit taktiklerle kendisini yıldırmaya çalışanların başarılı olamayacağını söyleyerek, "Piyasaları dedikodularla etkileyip, üreticinin fındığını ucuza kapatmaya çalışanlara fırsat vermeyeceğiz'' dedi.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde bugün beraberindeki FİSKOBİRLİK üyeleriyle bir basın toplantısı düzenleyen Salih Erdem, Ocak ayında kongre yapılacağını ve yaklaşan kongre nedeniyle bazı kişilerin basit taktiklerle kendisini yıldırmaya çalıştığını söyledi. Bu kişilere prim vermeyeceğini ifade eden Erdem, görevi bırakmayı düşündüğünü ancak kendisi istemediği sürece bırakmayacağını kaydetti. Göreve geldikleri 3 yıldan beri belirledikleri politikalarla hep üreticinin yanında yer aldıklarını ifade eden Erdem, üreticinin fındığının yüzde 60'lık bölümünü piyasaya indirmekle intihar ettiğini savundu.

Neden cezalandırılmaya çalışıldığına bir anlam veremediğini belirten Erdem, "Bazıları bizim fındık politikamızdan rahatsız oldu. Daha önce fındık fiyatını devlet belirliyordu. Sonraları devletin kapısına gidip, alevera satış yaptıklarını belirterek fındık fiyatını düşük tutmasını istiyorlardı. Şimdi ise bunu yapamıyorlar. Fiyatı FİSKOBİRLİK belirlediğinden üreticiye gerçek fiyatı vermeye çalıştık" dedi.

Piyasaları dedikodularla etkileyip, üreticinin fındığını ucuza kapatmaya çalışanlara fırsat vermeyeceklerini kaydeden Erdem, "Üreticilerin geçen yıldan borçlu olması, yeni eğitim-öğretim dönemi, gurbetçilerin dönüş hazırlığı gibi nedenlerden ötürü pazara fındık akını başlamıştır. Bu nedenle fındık fiyatı serbest piyasada FİSKOBİRLİK fiyatının gerisine düşmüştür. Bu dönemdeki fiyat düşüşü de doğal karşılanan bir durumdur. Bazı ihracatçıların toplanarak, fiyatları daha da düşürme çabası içinde olması ise doğal bir durum değildir. 'FİSKOBİRLİK, iflas ediyor, bankalar icra başlattı' dedikoduları yayılarak, piyasalarda ahlaksız bir güvensizlik oluşturulmaya çalışıldı. Bizim yaptığımız bağlantıları takip edip, müşterilerimize daha düşük fiyat teklifinde bulunmaları da fiyat düşüşlerine etki yapmıştır. Bazı ihracatçılar tarafından birliğimize, yani üreticinin kuruluşuna karşı yürütülen kampanya hedefine ulaşmamıştır, ulaşamayacaktır. Sinsice yapılan bu oyunu bozacağımızdan kimse kuşku duymamalıdır. FİSKOBİRLİK olarak üreticinin fındığını dürüstçe alan, işleyen ve büyük özverilerle ihraç eden, bu ülkeye önemli miktarda döviz kazandıran ihracatçılarımıza da teşekkür ediyoruz. Ancak piyasaları dedikodularla etkileyip, üreticinin fındığını ucuza kapatmaya çalışanlara, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da fırsat vermeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz'' diye konuştu.

Geçen sezon 194 bin 593 ton iç fındık ihracatı sonunda 1 milyar 554 milyon dolar döviz girişinin sağlandığını hatırlatan Erdem, açıklamasını şöyle sürdürdü: ''Yeni sezonun ilk 4 haftasında 39 bin 733 ton iç fındık ihracatı karşılığında 372 milyon dolar döviz elde edilmiştir. Yeni sezonun ilk 4 haftasında yapılan ihracat miktarı önceki sezonların aynı döneminin neredeyse iki katıdır. Bu yıl ihracatın 2 milyar doları aşacağını düşünüyorum. Ülke ve üretici menfaatleri doğrultusunda yolumuza devam ediyoruz. 240 bin ortağımızdan aldığımız güçle fındığı ve fındık üreticisini ezdirmeyeceğiz. 7 trilyonlardan bugün 200 trilyon nakdimiz var. Ocak ayında belki de görevi bırakacağım. Ama bırakmadığım müddetçe FİSKOBİRLİK'i yıkmak kimsenin haddi değil.''

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2005 Salı 16:29:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mb IP: 85.99.255.xxx Tarih : 28.09.2005 11:17:30
Sayın Erdem'in yaptığı çalışmaların kısa vadede üretrici lehine gibi görünsede bu politikanın orta ve uzun vadede tamamiyle üretici aleyhine olduğunu tüm fındık piyasası bilmektedir kaldıki 04.nisan.2004 tarihinden itibaren fındık fiyatlarının rekor seviyelere yükselişinin fkb politikasıyla hiçbir alakası olmayıp 3/4.Nisan 2004 te doğu karadenizde yaşanan "don" sebebiyle trabzon,giresun,ordu ve samsun illerinde fındığın çoğunluğunun yanmasıdır.Fındık fiyatlarının yükselmesi ve elde edilen rekor döviz girdisinin fkb politikasıyla gerçekleştiğini söylemeleri veya ima etmeleri gerçeği yansıtmıyor. Tüm çalışmalarının üretici ve ülke menfaatine olduğuna inandığımız Sn.Erdem'in Yön.Krl.Bşk. olduğu Fiskobirlik 400 ton iç fındığı(yani ykl.800.000.kg kabuklu) maliyetlerinin çok altında satmıştır ve bu durum serbest piyasanın düşme sebeplerinin başında gelir.Acaba bu işlem Sn.Erdem in bilgisi dışında mı yapılmıştır? Saygılarımla