4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Fındık ihracatında rekor artış

Türkiye'den 2005 yılında 209 bin ton iç fındık ihraç edildiği ve 1 milyar 932 milyon dolar döviz girdisi elde edildiği belirtilirken, ihracatta bir önceki yıla göre büyük artış yaşandığı kaydedildi.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Aslantürk, dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bölümünü elinde bulunduran Türkiye'den 2005 yılında 209 bin ton iç fındık ihraç edildiğini, karşılığında da 1 milyar 932 milyon döviz sağlandığını söyledi. Bir önceki yıl 217 bin ton iç fındık ihraç edildiğini, karşılığında da 1 milyar 220 bin dolar döviz sağlandığını belirten Aslantürk, bu yıl fındık ihracatında rekor artış yaşandığını ifade etti.

Fındık ihracat miktarında bir önceki yıla göre yaklaşık 8 tonluk bir azalma meydana gelmesine rağmen döviz girdisinde 712 milyon dolar civarında artışın söz konusu olduğuna dikkat çeken Aslantürk, "Tamamen Türk ihracatçısının başarısı olan bu tabloda, sağlanan dövizde yaklaşık yüzde 58 oranında bir artışın meydana gelmesi sevindiricidir. Bugün gelinen nokta kadar bundan sonraki dönemler için geliştirilecek politikalar da önemlidir. Önümüzdeki yıllar için çok dikkatli olmamız, kalıcı politikalar uygulayarak sektörü bir bütün olarak ele almamız gerekmektedir. Aksi takdirde, önümüzdeki yıllarda bugünkü tablonun tersiyle karşılaşmak ve bu işle iştigal eden herkesin mağdur duruma düşmesi söz konusu olabilecektir" dedi.

Türkiye'de fındık dikim alanlarının 700 bin hektara ulaştığını, buna karşılık rekoltenin ortalama 550 bin ton civarında gerçekleştiğini dile getiren Arslantürk, "Ortada birim alanda ciddi bir verimsizlik olduğu gerçeği vardır. Fındıkta maliyetleri düşürmenin en önemli yollarından birisi de birim alanda verim artışını sağlamaktır. Maliyetlerin çok yüksek olduğunu ileri süren üretici, öncelikle bunu düşürücü tedbirleri kendisi almalıdır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2006 Perşembe 15:51:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?