4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Göz bankasına ihtiyaç var

Trabzon Numune Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Orhan Öztürk, göz nakli için kornea tabakası bulamamaktan yakınarak, organ bağışının artması gerektiğini söyledi.

Göz naklinin sadece gözün kornea kısmına yapıldığını ve bu naklin diğer organ nakillerine oranla daha az riskli olduğunu kaydeden Dr. Öztürk, "Halk arasında göz nakli de denilen keratoplasti, gözün ön kısmındaki kornea denilen saydam tabakanın çeşitli hastalıklar veya travma sonucu saydamlığını kaybetmesi nedeniyle ölü veya kadavradan alınan sağlıklı kornea dokusuyla değiştirilmesidir. Keratoplasti, bazen tüm gözün nakli gibi yanlış olarak algılanabilir. Göz nakli sadece gözün kornea kısmında yapılabilmektedir. Kornea nakli bir organ trospluntosyanudur. Böbrek, kalp gibi benzeri nakiller kadar zor ve komplike olmamakla beraber, az miktarda olsa da kornea reddi oluşabilir" dedi.

Trabzon'da yılda 4-5 kornea nakli gerçekleştirdiklerini ve bu korneaların da değişik illerden getirildiğini dile getiren Dr. Öztürk, göz nakli için kornea tabakası bulamamaktan şikayet ederek, halkı organ bağışı yapmaya çağırdı.

Korneaların canlılığını 8-10 saat kadar koruyabildiklerini kaydeden Dr. Öztürk, "Kornea nakli yapılabilmesi için sağlıklı korneaların ölülerden ya da beyin ölümü gerçekleşen, bitkisel hayattaki hastalardan ya hastanın bilinci açık ya da yakınlarının izniyle alınması gerekmektedir. Bu bağışlar ilimiz ve bölgemizde maalesef az sayıda. Bu nedenle bu ameliyatlar bölgemizde sınırlı sayıda yapılabilmektedir. Yapılan ameliyatlar da göz bankalarından temin edilen korneaların sınırlı saatler içinde nakliyle yapılabilmektedir. Çünkü alınan kornealar ancak 8-10 saat canlılığını koruyabilmekte ve özel koruyucular içinde saklanmaktadır. İlimizde bu ameliyatların daha sık yapılabilmesi için halkımızın organ bağışı konusunda daha bilinçli olması ve eğitilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Bağışlanacak korneaların saklanabilmesi için de göz bankası kurulması gerektiğini vurgulayan Opr. Dr. Öztürk, bu konuda hekimler, basın ve sivil oplum örgütlerinin halkı bilinçlendirerek teşvik etmesi gerektiğini ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2006 Çarşamba 14:21:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?