4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Halkın siyasete katılmasını istediler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Mehmet Tomambay, Türkiye'nin temel sorunlarının çözülmesi için halkın siyasete katılması gerektiğini, bunun için de sistemin
demokratikleştirilmesinin şart olduğunu söyledi.

CHP Ankara milletvekilleri Mehmet Tomambay ve İsmail Değerli, İstanbul Milletvekili Hasan Aydın ile İzmir Milletvekili Muharrem Toprak, Trabzon'un Sürmene İlçesi'ne bağlı turistik Zarha Dağı Tesisleri'nde CHP'li bazı belediye başkanları ve partililerle 'Parti İçi Demokrasi Hareketi' adı altında düzenlenen toplantıda biraraya geldi. Sürmene Oteli'nde yapılan toplantının açılışında konuşan Mehmet Tomanbay, Türkiye'nin birçok önemli sorunu bulunduğunu ve çok sıkıntılı bir süreçten geçildiğini söyledi.

Temel sorunların çözümü için halkın siyasete katılımının sağlanması gerektiğinin altını çizen Tomanbay, ''Bu anlamda Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'nı demokratikleştirmek gerekiyor. Burada, bu temel sorunları Trabzon ve çevre illerden gelen parti temsilcilerimizle görüşüp tartışmak istiyoruz. Bu sorunları tartışarak Türkiye'de solun, sosyal demokrasinin nasıl iktidar olabileceğini ve CHP'nin iktidara nasıl gelebileceğini tartışacağız'' dedi.

Mehmet Tomanbay, toplantının CHP Genel Merkezi'nin bilgisi dahilinde yapılıp yapılmadığıyla ilgili bir soru üzerine milletvekilliğinin demokratik bir kurum olduğunu, milletvekilleri olarak da her türlü toplantıya katılma özgürlüğüne sahip olduklarını kaydederek, "Milletvekilleri Türk halkının özgür iradesiyle seçilir. Bizler CHP'li milletvekilleri olarak partimizin ilkeleri ve ideolojisi çerçevesinde, Türkiye'nin sorunlarını tartışmak için buraya geldik. CHP'nin, solun iktidara gelmesini isteyen milletvekilleri olarak bizler, Türkiye'nin her yerinde toplantılar yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Dolayısıyla milletvekillerinin herhangi bir toplantıya katılmak için herhangi bir yerden izin alması da söz konusu değildir'' diye konuştu.

Bir basın mensubunun, ''CHP'yi yeterince demokratik bulmuyor musunuz?'' şeklindeki sorusuna Tomanbay, "Türkiye'de genel olarak partilerin içinde sorun var. Bu da siyasetin demokratikleşmesinin önünde çok ciddi sorun oluşturuyor" şeklinde cevap verdi.

Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'nın demokratik olmadığını ve bu anlamda partisi CHP'de de sorunlar yaşandığını dile getiren Mehmet Tomanbay, "Bu anlamda kuşkusuz CHP'de de sorunlar yaşıyoruz. Önemli olan CHP'de demokratik bir tartışma ortamı yaratmak, CHP'lilerin Türkiye'nin sorunlarını, CHP'nin sorunlarını demokratik bir şekilde tartışabilmesine olanak vermektir. CHP'nin daha güvenilir bir parti olması, CHP'ye halkın inanması açısından bu gibi toplantıları, tartışmaları yapmakta yarar görüyoruz'' dedi.

Mehmet Tomanbay, toplantıdan sonra CHP Trabzon İl Başkanlığı'nı ziyaret edeceklerini belirtirken, toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

"Parti İçi Demokrasi" adlı toplantıya Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Samsun Kutlukent Belde Belediye Başkanı Hayati Tekin, Trabzon Akoluk Belde Belediye Başkanı Atilla Çavdar, Çaykara Karaçam Belde Belediye Başkanı Dursun Ali Sevinç, Of Cumapazarı Belde Belediye Başkanı Ahmet Saral, CHP'li bazı ilçe parti başkanları, Trabzon İl Genel Meclisi üyeleri ve partililer katıldı.

.
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2006 Pazar 16:13:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?