3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

İhracat azaldı fiyat düştü

Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine yapılan yaş sebze ve meyve ihracatının azalmasına bağlı olarak iç piyasada yaşanan bolluk, fiyatların düşmesine neden oldu.

Başta Rusya olmak üzere BDT ülkelerine Trabzon üzerinden yapılan yaş sebze ve meyve ihracatında yaşanan azalmayla ürünlerin iç piyasaya yönelmesi, domates başta olmak üzere bazı sebzelerin fiyatlarında düşmelere neden oldu. Rusya bazı ihraç ürünlerinde Akdeniz sineği görüldüğü gerekçesiyle Türkiye'den yapılan yaş sebze ve meyve ithalatını yasaklamış, daha sonra iki ülke arasındaki karşılıklı görüşmeler sonucu yasaklar kaldırılmıştı. Ancak bu dönemde Rusya ve BDT ülkeleri, yaş sebze ve meyve ihtiyacının önemli bir kısmını başta İspanya olmak üzere Avrupa ülkelerinden karşılamaya başladı. Türkiye'nin ihracat yaptığı dış pazarların daralması nedeniyle ihraç fazlası yaş sebze ve meyve iç pazara yönelince, fiyatlar önceki yılların da altına indi.

Trabzon Belediyesi Sebze ve Meyve Hali'nde 10 yıldır yaş sebze ve meyve ticaretiyle uğraşan Üzeyir Turhal, domatesin kilogramı 550 kuruştan satılmasına rağmen alıcı bulamadığını söyledi. İhraç fazlası ürünün iç pazara yönelmesiyle sebze ve meyve fiyatlarının geçen yılki fiyatların da altına düştüğünü belirten Turhal, "Antalya ve Mersin'den gelen sera domateslerini çok ucuz olmasına rağmen satamıyoruz. Adeta bir önceki yılı arıyoruz" dedi.
Kış mevsiminin en çok tüketilen meyvesi olan narenciyenin ise yaşanan soğuk hava nedeniyle önceki yıla oranla daha az olduğunu kaydeden Turhal, bunun fiyatları olumsuz yönde etkilediğini de ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2006 Pazar 14:41:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?