4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

İran ticaret istiyor

Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin özellikle ticarette büyük gelişme gösterdiğini ancak Türk halkının İran konusunda yanlış bilgilendirildiğini belirterek, "İlişkilerimizin gelişmesine kimse engel olamaz" dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Başkanı ve Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, konsey olarak Türkiye ve İran arasında bugüne kadar 35 toplantı gerçekleştirdiklerini ve Mart ayında da İstanbul'da, aralarında bakan, işadamı ve bürokratların bulunduğu yaklaşık 400 kişinin katılımıyla 3 gün sürecek geniş kapsamlı bir toplantı yapılacağını kaydetti. Amerika'nın İran ile ilgili söylemlerinin bu ülkede yatırım ya da ticaret yapacak olanları etkilemediğini vurgulayan Ulusoy, "İran tarihten gelen bir devlet. Özellikle ticareti çok iyi biliyorlar. Türkiye ile yakın komşuluk ilişkileri bulunan İran'da ortak yatırım için 70 şirket kuruldu. 170 tane daha sırada var. Ortak işbirliği her iki ülkeye de büyük kazanımlar sağlayacaktır" dedi.

İranlılar'ın Türkiye'yi çok iyi tanıdığını, ancak Türkiye'nin İran konusunda yeterince bilgili olmadığını belirten Ulusoy, "İran'dan Türkiye'ye yılda 1 milyon 300 bin turist ve işadamı gelirken, bizden gidenlerin sayısı ise 30 bin civarında. Bu da Türk vatandaşının İran'ı anlatılanlardan tanıyarak kanaat yürütmesine neden oluyor. Bu da büyük oranda yanlış kanaattendir. Oysa bu ülkeye gidenlerin tamamına yakını kendilerine anlatılanlarla gerçek İran'ın hiç ilgisi bulunmadığını görmektedir" diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Türkiye ile ilişkilere özel önem verdiğini de ifade eden Ali Osman Ulusoy, "Cumhurbaşkanın tüm bakanlarına Türkiye ile her alanda ilişkilerin en iyi şekilde ve en üst düzeyde gerçekleştirilmesi için hiçbir fedakarlıktan kaçınılmaması yönünde emir verdiğini biliyoruz. Bu da ilişkilerin somut işbirliğine dönüşmesine büyük katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2006 Pazartesi 14:24:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?