1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Katı atık depolama tesesi

Trabzon'un Deliklitaş mevkiinde yapılacak olan Trabzon-Rize Entegre Katı Atık Depolama Tesisleri'nin temeli bugün düzenlenen törenle atıldı.

'Temiz Şehir, Sağlıklı Türkiye Vahşi Çöp Depolamaya Son' sloganıyla İSTAÇ tarafından Türkiye'de 10 ayrı ilde yapılacak olan entegre katı atık depolama tesislerinin temel atma törenleri, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Ankara'dan tele konferans sistemiyle katılımıyla bugün gerçekleştirildi.

Trabzon ve 14 ilçesinden toplanan çöplerin işleneceği ve Deliklitaş mevkii Kutlular Köyü'nde yapılacak Trabzon Katı Atık Entegre Tesisi'nin temel atma törenine, Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, Rize Valisi Enver Salihoğlu, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı'nın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir kuruluşu olan İSTAÇ A.Ş. tarafından yapılacak tesislerin temel atma töreninde konuşan İSTAÇ A.Ş. Genel Müdürü Osman Akgül, hedeflerinin İstanbul'daki teknolojiyi Anadolu'ya taşımak olduğunu belirterek, yapılacak tesiste çöpün katı atık olarak değerlendirileceğini kaydetti.

Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ise, aktarma istasyonlarının birçok sanayi tesisinden görünüm açısından daha iyi durumda olduğunu ve fizibilitesinin ayrıntılı bir mühendislik projesinin sonucu olduğunu ifade ederek, tesisin hiçbir şekilde civarına rahatsızlık vermeyen, çevrenin standardını düşürmeyen bir yapı olduğunu ifade etti.

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir de kamu sağlığını tehdit eden çöp sorununun vahşi depolama yönteminden düzenli depolamaya geçişle son bulduğunu söyledi. Yavuzdemir, katı atık sorununun çözümü amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı'nın önerileri doğrultusunda kurulan Trabzon ve Rize Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği'nin (TRAB-Rİ-KAB) doğuda Rize Gündoğdu'dan batıda Trabzon, Mersin dahil olmak üzere tüm belediyeler ile Trabzon İl Özel İdaresi ve yeni üye olan Rize İl Özel İdaresi'nden oluştuğunu kaydetti.

Vali Yavuzdemir, "Birliğe üye belediyelerimizle Trabzon ve Rize illeri özel idarelerinin üstün gayretleri ve Çevre ve Orman Bakanlığı'nın destekleriyle katı atık bertaraf projesi gerçekleştirilme aşamasına gelmiştir. Bu projenin gerçekleştirilmesi amacıyla geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılmış ve iş İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir kuruluşu olan İSTAÇ A.Ş'ye 7 milyon 500 bin YTL'ye ihale edilmiştir. Bugün burada bu işin gerçekleştirilmesi için ilk adımı atıyoruz. 10 aylık süre içinde yüklenici firma tarafından katı atık düzenli depolama tesisleri yapılıp bitirilmiş olacaktır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen telekonferans sistemiyle Trabzon'daki tesisin temel atma töreni havai fişek gösterileri eşliğinde gerçekleştirildi.

.
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2005 Salı 21:59:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?