3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

KTÜ'de intihal iddiası

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, yurtdışında yayınlanan bir dergide kendi isminin de geçtiği derleme makalenin kendi bilgisi dışında gerçekleştiğini belirtirken, aynı üniversitenin öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Akyol olaydan tamamen kendisinin sorumlu olduğunu söyledi.
 
KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, Journal of Hospital Infection adlı sağlık dergisinin 2006 yılı 62. sayısının 395-405'inci sayfalarında yayınlanan ve kendi isminin de geçtiği 'Hadwashing: a simple, economical and effective method for preventing nosocomial infections in intensive care units' (Yoğun Bakımlarda Nasocomial Enfeksiyonları Önlemede Basit, Ekonomik ve Etkin Yöntem Olan El Yıkama) adlı derleme yazıda intihal yapıldığı iddialarına Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısıyla cevap verdi. Yazıda ismi geçen aynı üniversitenin öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hülya Ulusoy ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Akyol'la birlikte basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Özen, yurtdışında yayınlanan bir dergide yer alan ve kendi isminin de geçtiği çalışmanın tamamıyla bilgisi dışında gerçekleştiğini ve yazıyla ilgili olarak yoğun bir elektronik posta trafiğinin yaşandığını kaydetti. Sözkonusu çalışmanın KTÜ Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Akyol tarafından hazırlandığını ve yayınlanmak üzere dergiye elektronik ortamda gönderildiğini belirten Rektör Özen, "Doç. Dr. Hülya Ulusoy ve benim ismim 2. ve 3. kez yayına gönderilme sırasında eklenmiştir. Bir derleme olan bu çalışmanın, hazırlık aşamasından başlayarak yayınlanması aşamasına kadar geçen süreç içinde başyazar ve editör arasında geçen yazışmalar dahil olmak üzere izlenen süreç tamamen bilgim dışında gerçekleşmiştir" dedi.
 
Yazıda ismi geçen Doç. Dr. Hülya Ulusoy da, yazı dergiye gönderilmeden önce kendisinin herhangi bir katkısının olmadığını ve yayım için de onayının alınmadığını dile getirdi.
 
Sözkonusu çalışmayı yapan KTÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Akyol ise, Prof. Dr. Özen ve Doç. Dr. Ulusoy'un isimlerini kendi bilgileri dışında yazıya kendisinin eklediğini söyledi. Akyol, yazının dergide yayınlanmasından sonra Özen ve Ulusoy'a bilgi verme imkanı bulamadığını belirterek, bu duruma iş yoğunluğunu gerekçe olarak gösterdi.
 
Rektör Özen, KTÜ Rektörlüğü tarafından sözkonusu olayla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2006 Pazartesi 11:53:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?