2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

KTÜ'ye yeni sağlık merkezi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Hücre ve Gen Tedavi Merkezi Proje Koordinatörü KTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercüment Ovalı, Hücre ve Gen Tedavi Merkezi'nin Trabzon için bir altın madeni değeri taşıdığını söyledi.

Hücre ve Gen Tedavi Merkezi çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini belirten Prof. Dr. Ovalı, resmi açılışın Mart ayında yapılacağını, ancak üretime daha sonra başlanacağını kaydetti. Merkezde çok hassas ürünler üretileceği için bütün sistemin kalibrasyonunun yapılmasının zaman alacağını ifade eden Prof. Dr. Ovalı, "Çok hassas ürünler üreteceğimiz için hemen üretime geçmeyeceğiz. Her şey istenilen şekilde çalışıyor mu, buna bakacağız. Validasyon süresini geçireceğiz ve emin olduktan sonra da Temmuz ayında üretime geçerek Türkiye piyasasına ilk ürünü sunacağız" dedi.

Merkeze ülke genelinde büyük bir ilginin bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Ovalı, "Özellikle AB'nin sağlık alanındaki yeni direktifleri şu anda Sağlık Bakanlığı'na ulaşmış durumda. Bu tip bir fabrikadan üretilmediği takdirde, Türkiye'de kemik iliği naklinin bile yapılması artık mümkün olmayacak. AB, bu konuda önümüzdeki Haziran ayında Türkiye'den, 'Bunu ne zaman yapacaksınız?' diye cevap bekliyor. Türkiye, bu soruya bu merkezle cevap verebilecek" diye konuştu.
Üretime geçtikten sonra hedeflerinin kaliteli ürünle bütün Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak olduğunu, bu alanda kendilerine rakip çıkarmamak olduğunu dile getiren KTÜ Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercüment Ovalı, "Türkiye'de herkes ürünlerini ya buradan almak ya da bu merkezin benzerini yapmak zorunda kalacak. Eğer biz kaliteli ürün üretip, hizmeti bütün Türkiye'ye yayabilirsek yeni fabrikaların çıkmasına engel olmuş olacağız. Bu sektörde kendimize rakip yaratmadan çok büyük bir firma olabiliriz. İş çok ciddi, hatasız yürütülmesi lazım. Dolayısıyla çok dikkatli, tedbirli olmak zorundayız. Çalışan herkesin, personelin kaliteye çok dikkat ederek hatasız ve kaliteli ürün çıkartarak, bunu Türkiye'ye kabul ettirmek istiyoruz. Çünkü diğer üniversitelerin de bu ürünlere ihtiyacı var. Eğer biz kendimizi kabul ettirebilirsek, bu ürünlerin üretilmesini engelleyerek bütün piyasanın kontrolünü buradan sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.

Hücre ve Gen Tedavi Merkezi'nin Trabzon'da bulunmasının il için çok büyük avantajları beraberinde getirdiğini ancak bunun anlaşılmasının şu an için mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Ovalı, merkezi bir altın madenine benzetti. Türkiye'deki bütün ilgili kuruluşların, üniversitelerin merkezin değerinin farkında olduğunu söyleyen Ovalı, "Bu işle ilgili bütün kurumlar hatta bazı finans çevrelerinin gözü bu merkezin üzerinde. Eğer kazasız belasız bu işleri bitirir de üretime geçersek, merkezin Trabzon için bir altın madeni değerinde gelir getireceğine inanıyorum. Daha şimdiden büyük bir isim yapmış durumdayız" dedi.

Merkezde yürütülen faaliyetlerde gizliliğin esas olduğunu, bunun için de personelle gizlilik anlaşması imzalandığını kaydeden Prof. Dr. Ovalı, merkezin tamamlanmasının ardından üst düzey güvenlik tedbirleri alınacağını kaydetti. Üzerinde tartışmalar süren insan klonlamanın bilimsel açıdan oldukça kolay olduğunu ancak merkezde böyle bir düşünceleri olmadığını da ifade eden Prof. Dr. Ovalı, "Klonlanma son derece kolay bir hadisedir. Biz bunu yapabilecek yetenekteyiz, ekibimiz de var. Sorun etik kurallardadır. Klonlama yapmak gibi bir düşüncemiz yok. Ancak devlet bize görev verir de derse ki 'Bunu yapın', ertesi günü bunu yaparız. Ama hedefimiz klonlama yapmak değil" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2005 Salı 12:24:57
Güncelleme :11 Kasım 2005 Cuma 23:53:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?