3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kuduz köpek kadını ısırdı

Trabzon merkez Akoluk Beldesi'nde yaklaşık 15 gün önce bir kadını ısıran köpeğe kuduz teşhisi konulmasıyla beldede ve komşu 9 yerleşim biriminde 6 ay süreyle tedbir amaçlı karantina uygulamasına gidildiği, şu anda insan ve hayvanlar açısından herhangi bir tehlikenin sözkonusu olmadığı bildirildi.

Kuduz vakasının tespit edilmesinin ardından Akoluk Beldesi ve çevre belde ve köylerde Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından aşılama çalışmaları yürütülüyor. Sahipli kedi ve köpeklerin bir yıl boyunca bulaşabilecek kuduz mikrobuna karşı bağışıklık sistemini güçlendirecek ithal aşısıyla aşılandığı çalışmalarda, şu ana kadar 300'e yakın hayvanın aşılandığı öğrenildi. Aşılama işlemi sırasında herhangi bir kuduz vakasına rastlanmadı belirtilirken, aşılanan hayvanların sahiplerine 'Kedi ve Köpekler İçin Aşı Kartı' veriliyor.

Trabzon Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Mesut Kanar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 gün önce merkez Akoluk Beldesi'nde bir kadını ısıran köpeğin aynı gün Samsun Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'ne gönderildiğini ve burada yapılan kontrollerde kuduz olduğunun tespit edildiğini belirterek, bunun üzerine Hayvan Zabıtası Komisyonu kararıyla beldeye komşu yerleşim birimlerinde 6 ay süreyle tedbir amaçlı karantina uygulaması başlattıklarını söyledi.

Akoluk Beldesi'nin de içinde bulunduğu 10 belde ve köyde aşılama çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydeden Kanar, "Şu ana kadar herhangi bir vakaya rastlanmadı. Sahipli kedi ve köpekleri aşılıyoruz. Başıboş köpekleri de itlaf kararı aldık. Onlar da hayvan haklarını ihlal etmeyecek şekilde itlaf edilecek. Bu süre zarfında herhangi bir problem çıkmazsa 6 ay sonra karantinayı kaldıracağız. Şu anda oradaki insanlar ya da hayvanlar için herhangi bir problem sözkonusu değil. Sadece bir köpekte kuduza rastlandı. Kurbanlık olarak kesilecek çiftlik hayvanlarında herhangi bir problem sözkonusu değil" diye konuştu.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi il genelinde gerekli tedbirleri aldıklarını da dile getiren Kanar, görevli veteriner hekimler vasıtasıyla kurban pazarlarının sürekli kontrol edildiğini ve hayvan giriş çıkışlarının denetim altında olduğunu ifade etti.

Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi'nden kuş gribi şüphesiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan ve burada hayatını kaybeden Mehmet Ali ve Fatma Koçyiğit'in kuş gribinden öldüklerinin açıklanmasının ardından bir anda gündeme oturan kuş gribiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Kanar, "Bakanlık bir acil eylem planı hazırladı ve bize de gönderdi. Yerel kriz merkezi olarak böyle bir problemle karşılaşıldığında neler yapabileceğimizle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Gerekli tedbirleri aldık. Şu anda ilimiz açısından herhangi bir tehlike sözkonusu değil. İlimizde zaten iki tane tavuk çiftliği var. Onlar da sürekli kontrolümüz altında bulunuyor. Herhangi bir problem yok. Halk arasında kuş gribi olarak bilinen tavuk vebası vakası ilk çıktığından beri vatandaşların bize intikal ettirdiği kümes hayvanı ve diğer kuş türleri ölümlerinin hepsini de laboratuvarda inceledik ve hepsinde de sonuç negatif çıktı. Yani virüse rastlanmadı" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2006 Perşembe 14:46:52
Güncelleme :5 Ocak 2006 Perşembe 15:16:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?