30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Kurbanlık seçerken dikkat!

Veteriner Hekimler Odası Trabzon Şubesi Başkanı Sebahattin Yazıcı, sosyal ve ekonomik açıdan birçok faydası bulunan kurban ibadetinin aynı zamanda ülkedeki hayvan neslinin gençleştirilmesi yönünden de büyük katkı sağladığını söyledi.

Yazıcı, Türkiye genelinde Kurban Bayramı süresince 600 bin büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan kesildiği yönünde sonuçların ortaya konulduğunu ancak bunların kesin rakamlar olmadığını anlattı. 2002 yılında ülkenin hayvan potansiyelini ortaya koymayı amaçlayan çalışmalar başlatıldığını ancak bunların amacına ulaşmadığını belirten Yazıcı, bunun da küçük işletme sayısının fazla olması ve kayıt dışı kesimlerin yaygın yapılmasından kaynaklandığını ifade etti.

Trabzon ve yöresinde kesilen hayvanların ortalama olarak yüzde 60'ının büyükbaş yüzde 40'ının da küçükbaş hayvan olduğunu söyleyen Yazıcı, şöyle konuştu: "Yöremizde yerli hayvanların yanında genellikle Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Kars, Tokat ve Amasya yöresinden getirilen hayvanlar da kurban edilmektedir. Besi hayvancılığının bölgemizde gelişmemiş olması, dışarıdan hayvan getirilmesini zorunlu kılmaktadır. Çünkü yörenin hayvan varlığı oluşan talebi karşılayamamaktadır."

Kurban sebebiyle hayvan hareketliliğinin çok arttığını ve bu durumun bulaşıcı hayvan hastalıkları açısından birçok riski beraberinde taşıdığını anlatan Yazıcı, bulaşıcı hayvan hastalıklarının kurbanda yüzde 30 oranında artış gösterdiğine dikkat çekti. Türkiye'nin bulaşıcı hayvan hastalıkları açısından riskli bir bölgede bulunduğuna işaret eden Yazıcı, Türkiye'ye sınırı bulunan ülkelerde bulaşıcı hayvan hastalıklarının çok fazla olduğunu ve kaçak hayvancılık sebebiyle bunların zaman zaman ülkemize taşındığını bildirdi. Kurban Bayramı'nın soğuk mevsime denk gelmesinin bazı enfeksiyon hastalıkların yayılmasını önlediğini ve mevsimsel hastalıkların da fazla görülmediğini dile getiren Yazıcı, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için sağlık raporu, küpesi ve pasaportu bulunmayan hayvanların sevkine izin verilmediğini söyledi.

Kurbanın dini yönünden başka sosyal ve ekonomik açıdan da birçok faydayı beraberinde getirdiğine işaret eden Yazıcı, kurbanı bir vahşet olarak değerlendirmenin doğru olmadığını, bunun daha ziyade kişisel bir problem olduğunu ifade etti. Kurban Bayramı dolayısıyla hayvan hareketliliğinin artış gösterdiğini ve bunun ekonomiye olumlu katkıları bulunduğunu anlatan Yazıcı, hayvanın yetiştirilmesinden pazara getirilmesine, pazardan kesimine ve tüketilmesine kadar oluşan sürecin sosyal ve ekonomik açıdan büyük yararları bulunduğunu anlattı.

Kurbanın ülkedeki hayvan neslinin gençleştirilmesi açısından da son derece önemli olduğunu belirten Yazıcı, vatandaşlar arasında en genç hayvanın en makbul kurban olduğu yönünde bir anlayışın bulunduğunu ancak bunun doğru olmadığını dile getirdi. Kurbanda sütü azalmış ve doğum yapma imkanı kalmamış ancak kurban şartlarını taşıyan hayvanların seçilmesinin doğru olacağına dikkat çeken Yazıcı, bunun ülkedeki hayvan neslinin gençleştirilmesi yönünden çok önemli olduğunu tekrarladı.

Sebahattin Yazıcı, iyi bir kurban için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "İyi bir kurban, ideal bir kurbanlık seçimiyle başlar. Daha sonra sağlık ve çevre şartlarına riayet ederek kurbanı kesmeliyiz. Hijyenik bir ortamda, hayvana eziyet edilmeden ehil insanlar tarafından kurban kesimi gerçekleştirilmelidir. Kurban kesimi sonrasında da yine çevre temizliğine dikkat etmeli, hayvanın etini, sakatatını ve derisini ziyan etmeden hepsini kullanmalıyız. Ayrıca kesim yapıldıktan sonra kulak küpeleri atılmamalı ve bunlar il ve ilçe tarım müdürlüklerine teslim edilmelidir."

Kurban kesiminin ardından etlerin tüketilmesi ve saklanmasında da bazı kurallara uyulması gerektiğini dile getiren Yazıcı, kurban etlerinin 12-24 saatlik bir bekletme süresinin ardından olgunlaşınca tüketilmesinin sağlık açısından doğru olduğunu ayrıca etlerin soğukta muhafaza edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 12:31:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?