4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Kurşun parasını askere veriyorlar

Trabzon'un silaha olan merakıyla bilinen Tonya İlçesi'nde 3 yıldır sürdürülen gelenekle, asker uğurlama törenlerinde havaya atılacak mermilerin parası askere gideceklere harçlık olarak veriliyor. 

Trabzon'un Tonya İlçesi'nde belediyenin öncülüğünde bu yıl 3.'sü gerçekleştirilen asker uğurlama törenlerinde 'Mermi atma, para at' sloganı eşliğinde Mehmetçikler askere uğurlanırken, atılacak mermilerin paraları da kendileri için harçlık oluyor. Tonya ilçe halkının büyük ilgi gösterdiği uğurlama töreninde konuşan İlçe Belediye Başkanı Ahmet Kurt, bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdikleri kampanyaya katılımın her geçen yıl arttığını belirterek toplanan paraların da askere gidecek gençlere harçlık olarak dağıtılacağını söyledi. Başkan Kurt, törende yaptığı konuşmada havaya atılan mermilerin parasının askerlerin cebine gitmesi için kampanyayı başlattıklarını kaydederek, "Son dönemde istenmeyen hadiseler meydana geliyor. Türkiye'nin birliğini düzenini geçmişte olduğu gibi bugün de bozmak isteyenler var. Bunlara karşı topyekün, tek yumruk olmamız lazım. Asker yakınlarına, asker anne ve babalarına bir tavsiyem var. Bu vatan müdafaasıdır. Vatan müdafaasında gazi olmak da, şehit olmak, esir düşmek de var. Bazen bölücü terör örgütü eline esir düşmüş asker ya da polislerimiz oluyor. Burada beni rahatsız eden manzaralar var. Ağlıyorlar, sızlıyorlar. Bizi kurtarın diye. Kendi adıma konuşuyorum. Bu murdar bir davranıştır. Türk askerine ağlamak yakışmaz. Ölme sırası geldi mi ölür. Türk annesine Türk babasına ağlamak yakışmaz. Şehidin arkasından ağlanmaz" dedi. Başkan Kurt, üç yıldan bu yana ilçeden askere uğurlanacaklara harçlık sağlamak için amacı havaya atılacak mermilerin paralarının askerlere verilmesi olan 'Mermi atma, para at' isimli bir kampanya başlattıklarını hatırlatarak, "Artık mermiler havaya atmayalım. Ülkenin huzuru ve dirliği için bunu kullanalım. Askerlerimize harçlık olarak verelim. Havaya atılan mermilere yazık oluyor. Artık mermi paraları havaya değil, askerlerimizin cebine gitsin. Onlar da bu paraları harçlık yapsın moralleri yerine gelsin" diye konuştu. 

Törene katılanlar Tonya Jandarma İlçe Komutanlığı önünden horon eşliğinde ilçe merkezine kadar gelirken, burada büyük horon halkası oluşturuldu. Tonya Kaymakamı Fikret Zaman ve Belediye Başkanı Ahmet Kurt da horona eşlik ederken, daha sonra para toplama bölümüne geçildi. Başkan Kurt önce kendisi daha sonra beraberindekiler oluşturulan kumbaraya para atarken, daha sonra aralarında yaşlı bayanların bulunduğu halk kumbaraya para atarak askere gideceklerine destek verdi.
.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2006 Cumartesi 19:53:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?