1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Proje yazım teknikleri

Bayburt Valiliği Planlama ve Koordinasyon Müdürü ve Proje Döngü Yönetimi Eğitim Uzmanı Mete Emir, Türkiye'de yanlış yazılan projeler nedeniyle yüz binlerce dolar zarar edildiğini söyledi.

Trabzon Ticaret Sanayi Odası (TTSO) Ali Osman Ulusoy Toplantı Salonu'nda Avrupa Birliği Türkiye delegasyonunun katkılarıyla TTSO AB Bilgi Bürosu'nun organize ettiği 'AB Hibe Programları için Proje Yazım Teknikleri' seminerine konuşmacı olarak katılan Emir, projeleri yazarken bir takım kriterlerin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Projelerin doğru hazırlanmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Emir, "İyi bir projenin doğruluk, dürüstlük, sadelik, uygunluk, gerçekleştirilebilirlik, ekonomiklik, tutarlılık, duyarlılık, katılımcılık, sahiplenme ve sürdürülebilirlik gibi kriterlere uygun olması gerekir. Ülkemizde geçmişte yapılan birçok projede bu kriterlerin eksik olması nedeniyle yüz binlerce dolar heba olmuştur. Özellikle yönetimsel anlamda yapılan hatalar daha büyük bedellere neden olmuştur. Bu nedenle projelerin doğru hazırlanması çok önemli. Karadeniz iline Ab tarafından yapılacak olan hibe yardımları içinde proje hazırlamak gerekir. Ancak ilk olarak merkez il olması nedeniyle Trabzon'da bir birlik kurulması gerekir. Bu birlik valiliklerin desteğiyle kurulur. Ondan sonra yardımı isteyenler bir fon doldurarak başvurularını yapmaları gerekmektedir. Bu fonu doldurmak son derece önemli. Fonda hibe yardımı isteyen kurumunu, amacını, isteklerini her türlü bilgiyi net bir şekilde ifade etmesi lazım. İfadeler arasında kesinlikle, jargon, moda sözcükler, kısaltmalar, konuşma diline ait deyimler, ağdalı cümleler ve kafa karıştırıcı sözler yer almamalıdır. Fonlar hazırlandıktan sonra AB tarafından belirtilen tarihlerde yine AB'nin ilanla bulduğu uzman kişilerden oluşan iki kişilik bir denetleyici ulaştırılır. Bu denetleyicilerde projeyi birbirlerinden bağımsız olarak inceler ve puan verir. Eğer iki denetleyicinin verdiği puanlar arasında 25 puan fark yoksa ve yine denetleyiciler tarafından uygun görülürse hibe yardımı almaya hak kazanır. AB delegasyonu uygun görülen fon için yetkilileri çağırır ve hibe yardımını yapar" dedi.

.
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2005 Pazartesi 16:55:13
Güncelleme :31 Ekim 2005 Pazartesi 16:59:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?