4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Uzungöl'e çığ düşmeyecek

Türkiye'nin ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nin çığ tehlikesinin yaşandığı önemli merkezlerinden olan Trabzon'un Uzungöl Beldesi'nde, çığ kontrolü alanında önemli ve ilk denilebilecek çalışmalar yapıldığı bildirildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Şube Müdürü Metin Erdin, Uzungöl'deki çığ kontrolü çalışmalarına 1998 yılında başlandığını söyledi. İlk etapta 50 hektarlık alanda çalışma yapıldığını belirten Erdin, "İlk yıllarda yaptığımız çalışmalar tamamen deneme, yanılma ve gözleme dayalıydı. Şimdi ise geliştirdiğimiz sistemle yaşanabilecek çığ tehlikelerine karşı tedbir alıyoruz. Çığ tesislerinin kurulacağı yerlerde en önemli kriter; bir rasathane ve küçük çaplıda olsa bir meteoroloji istasyonunun olması gerekir. Ama burada öyle bir imkanımız olmadığı için 'ne kadar kar oluyor, nerelere daha fazla kar yığılıyor, hakim rüzgar yönü'nü biz orada yaşayan insanlardan edindiğimiz bilgiler ışığında belirliyoruz. Teknik olarak yapılması gereken ilk başta buraya bir rasathanenin kurulmasıdır" dedi.

Uzungöl'de aşırı meyilli bir arazide çığ kontrolü çalışması yaptıklarını kaydeden Erdin, "Başlangıçta demir kazıklarla arkalarına kafes tel çekerek, karı üst tarafta tutup parçalanmasını sağlama yönünde çalışma yaptık. Aşağısına da fidan yetişebilecek yerlere fidan takviyesi yaptık. Yaptığımız gözlemlere göre iyi sonuç alamadığımız noktalarda neler yapabileceğimizi gördük. Diktiğimiz kazıkların yeterli olmadığını, daha fazla kazık olması gerektiğini belirledik. Bu doğrultuda geçen yıl toplam 300 hektarlık bir alanda çalışma yaptık" diye konuştu.

Çalışmalardaki ilk amaçlarının insanlara gelebilecek olan zararı önlemek olduğunun altını çizen Erdin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"İnsanların çığ yataklarının ağzında evlerini yapmamaları gerekiyor. Ama ne var ki hem Uzungöl'de hem de bölgemizde yerleşim alanı sorunu var. Düz alan yok denecek kadar az. Uzungöl'de 5-6 tane her sene gelen çığ yatakları bulunuyor. Biz burada bulunan dört tane yatağa girdik, girilmemiş iki tane yatak kaldı. Onların projeleri henüz yapılmadı. Önümüzdeki yıl için daha geniş kapsamlı bir proje geliştirdik ve bu yıl onun ihalesini yapacağız."

Erdin, çığların en büyük sebebinin yanlış arazi kullanımı, doğanın tahrip edilmesi, bitki örtüsünün yok edilmesi ve eğimli arazilerin fazla olması olduğunu belirterek, "Yanlış yol yapımları yani her yere, her eve yol gitmesi de önemli bir faktördür. Yaylalarda evler dağınıktır ve herkes evinin önünden yol geçmesini ister. Dolayısıyla her yerden yol geçirmeye kalkışınca doğanın düzeni bozuluyor ve çığ, erozyon ve sel gibi felaketler yaşanabiliyor" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2006 Salı 15:14:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?