1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Balığı kirlilik ve bilinçsizlik tüketiyor

Denizlerde giderek artan kirliliğin ve bilinçsiz avlanmanın balık neslini tükettiği bildirildi.

Yeni av sezonunun açılmasıyla birlikte her türden balık tezgahlarda sergilenirken, son dönemlerde denizlerde giderek artan kirliliğin ve bilinçsiz avlanmanın bazı balıkların neslini tükettiği ve miktarında azalmaya yol açtığı ifade edildi. 36 yıldır balıkçılık yapan Ali Rüstemoğlu, eskisine kıyasla her geçen gün denizlerde kirliliğin arttığını, buna bilinçsiz avlanma da eklenince bazı balık türlerinin neslinin tükenmeye başladığını söyledi. Balıkçılıkta teknolojinin avlanmayı kolaylaştırmasının yanında olumsuz durumların da ortaya çıkmasına sebep olduğunu kaydeden Rüstemoğlu, "Kayıklar eskisine göre büyüdü. Buna bağlı olarak pervaneler büyüdü ve makinelerin gürültüsü arttı. Sonarların da bazı olumsuz etkileri var. Ayrıca şehir giderek büyüdü. Kıyılırdaki ışıklanma da arttı. Bütün bunlar balıkçılığı olumsuz etkileyen faktörler olarak ortaya çıkıyor" dedi.


Karadeniz'de eskiden avlanan ancak şimdi rastlanmayan bazı türlerin bulunduğuna dikkat çeken Rüstemoğlu, "Kızılırmak ve Yeşilırmak'ın baraj yapılarak kurutulması ve lambacılık gibi bilinçsiz avlanma teknikleri nedeniyle bazı balık türleri ya Karadeniz'i terk etti ya da yok oldu. Eskiden Orkinos balığı Karadeniz'e gelirdi. Şimdi yok. Biz de varolan balıklarla yetiniyoruz" diye konuştu.


Avlanma sezonunun geç açıldığını kaydeden Rüstemoğlu, "Marmara'da balık var. Bu balık Karadeniz'de yavru yapıyor, büyüyor ve buradan Marmara'ya gidiyor. Eskiden balık boğaza girene kadar balıkçı nasibini alırdı. Ama sezon geç açıldığından dolayı biraz mağdur oluyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2005 Pazar 19:04:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?