1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Balıkçılar soğuk bekliyor

Doğu Karadeniz Balıkçılar Kooperatifi Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, sıcaklıklardaki anormal yükseklik nedeniyle balığın daha kuzeye doğru çekildiğini, bunun da avlanma oranını düşürerek fiyatlarda artışa yol açtığını söyledi.

Sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyretmesi bazı sektörlere olumlu etki ederken, avlanma oranını düşürmesi nedeniyle balık fiyatlarının yükselmesine yol açtı. Trabzon'da yörenin simgesi ve kış mevsiminin habercisi sayılan hamsi balığının kilogramı bir hafta önce bir milyon liradan satılırken, bugün 4 milyon liradan alıcı buluyor. Bu durumun hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden kaynaklandığını belirten Doğu Karadeniz Balıkçılar Kooperatifi Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, yüksek fiyatların havaların soğuması ve avlanmanın artmasıyla düşeceğini söyledi.

Kış mevsiminin bu sene önceki senelere kıyasla anormal bir şekilde sıcak geçtiğini kaydeden Mutlu, "Havalar sıcak gidince hamsi de soğuk sulara doğru gidiyor, orda toplanıyor. Bu da avlanma oranını düşürüyor ve fiyatlarda arz ve talebe bağlı olarak artış yaşanıyor. Ancak hava sıcaklıklarının mevsim normallerine dönmesiyle bu durum tersine dönecek ve bol avlanmaya bağlı olarak fiyatlar da düşecektir" dedi.

Sıcak havaların özellikle göç eden balıkları etkilediğini ve hamsinin de bu tür bir balık olduğunu dile getiren Mutlu, "Durum böyle olunca hamsi de suların daha soğuk olduğu kuzeye doğru gidiyor. Bölgede 30'dan fazla tekne şu anda avlanmak için Gürcistan tarafına doğru gidiyor. Oradan satın alınan avlanma kotası oranında avlanarak geri dönecekler" diye konuştu.

"Bütün balıkçılar gibi biz de havaların bozmasını, mevsim normallerine dönmesini bekliyoruz" diyen Mutlu, "Havaların soğumasına bağlı olarak hamsi geri gelecek, bol miktarda avlanacak ve fiyatı da düşecektir" şeklinde konuştu.

Trabzon'da bazı balıkların perakende satış fiyatları ise şu şekilde oluştu:
"Hamsi 4 milyon, istavrit 5 milyon, barbunya 8 milyon, palamut 4 milyon, mezgit 8 milyon lira."

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 16:45:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?