1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Fındıkçıları zor günler bekliyor

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Genel Müdür Vekili Nihat Yılmaz, Türk fındığının geleceğinin planlanması gerektiğini söyledi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, tarım ürünlerinin ihracatında ilk sırada yeralan fındıkta yıllardır süren tartışmaların, bu yıl içerisinde en üst seviyeye ulaştığını belirtti. Türk tarımının lokomotifi olarak nitelendiren FİSKOBİRLİK'in var olma savaşı verir hale gelmesi sonucu, fındıkta yaşanan sorunlarla tek olarak karşı karşıya kaldığını ifade etti. Yılmaz, Türk fındığında yıllardır yaşanan sorunların tüm kesimlerce bilindiğine dikkat çekerek, ancak bunların çözüme kavuşturulmasında ne yazık ki arzu edilen seviyeye ulaşılamadığını kaydetti.

Fındıkta çözüm bekleyen üretim planlanması, taban arazilerde üretimin engellenmesi ve üretim alanlarının sınırlandırılmasına yönelik yasal düzenlemeler işler hale getirilmiş olmadığını aktaran Yılmaz, "Fındığın sorunlarının üretici, sanayici, ihracatçısı ve hatta da ithalatçısı olarak ortak çözüm yollarında birleşilmesi gerekmektedir" dedi.

Yılmaz, Türk fındığının geleceğinin planlanması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Fındıkla ilgili rekolte, fiyat tartışmalarının artık geride kaldığını kabul edilmelidir. Gelecekle ilgili çalışmalıyız. Daha doğrusu geleceğimizi planlamalıyız. Üretici kesiminden, ihracatçı kesimine kadar amaç birliği içinde sorumlulukla hepimizin yüzünü güldürecek tabloları yakalamalıyız. Tüm kesimlerin üzerinde uzlaşacağı rekolte tespiti, ülkemiz ve dünya rekoltelerini göz önüne alarak, üretici yaşam standartına uygun fiyat uygulaması, sektördeki belirsizliği ortadan kaldıracağı gibi, ihracatta da yaşanan sorunların giderilmesi, yeni pazarlara ulaşma, fındık sanayiinin teşviki gibi konuların daha ciddi gündeme gelmesini sağlayacaktır."

.
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 15:39:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?