3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Maçka'daki uçak kazası

İspanyol Barış Gücü askerlerini taşıyan Ukrayna uçağının 26 Mayıs 2003'te Trabzon'un Maçka İlçesi'ne bağlı Şahinkaya Beldesi'nde düşmesi sonucu meydana gelen ve 62 İspanyol askerin hayatını kaybettiği kazanın 3. yıldönümünde, Türk ve İspanyol üst düzey yetkililerin de katılımıyla anma törenleri düzenlenecek. 

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, anma törenleri için hazırlıkların sürdüğünü ve aralarında İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Luis Felipe Fernandez de la Pena ile Askeri Ataşe Albay Manuel Sordo'nun da bulunduğu üst düzey yetkililerin katılımıyla 26 Mayıs Cuma günü önce uçağın düştüğü yer olan Pilav Dağı'nda, ardından da ilçe merkezindeki 100. Yıl Atatürk Parkı'ndaki Türk-İspanyol Barış Anıtı önünde birer tören düzenleneceğini kaydetti. Kazada hayatını kaybeden askerlerin anısını canlı tutmak için anma törenlerinin geleneksel olarak yapılmaya devam ettiğini belirten Genç, bunun aynı zamanda Türk ve İspanyol dostluğuna da katkı sağladığını dile getirdi. "Dileriz bu olay nesilden nesle aktarılarak yüzyıllarca sürer" diyen Genç, "Kazada hayatını kaybeden İspanyol askerlerin mezarları burada değil, ama ruhları burada yaşıyor. Biz onların bu anısına her zaman sahip çıktık ve çıkacağız da. Biz 2 ülke arasındaki dostluğun pekişmesini ve yıllarca sürmesini istiyoruz" diye konuştu. 

Kazada hayatını kaybeden İspanya Barış Gücü askerlerinin ailelerinin acısını yürekten paylaştığını da belirten Genç, asker ailelerine "Acınızı paylaşıyorum" manasına gelen İspanyolca "Compartimos Su Dolor" diyerek mesaj gönderdi. 

Uçak kazasında hayatını kaybeden Ukraynalı 12 mürettebatın da unutulmadığını ve onlar için de Ukraynalı yetkililere bir anıt yapılması şeklinde teklif götürdüklerini hatırlatan Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, bu teklifin kabul gördüğünü ve Mimar Saffet Bulut Parkı'nda bir anıt yapılması için ön hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Haziran ayı sonlarında bu anıtın yapımına başlanacağını aktaran Genç, "Ukraynalılar da İspanyollar gibi kazada hayatını kaybeden kendi vatandaşlarının anısını yaşatmak için her yıl 26 Mayıs'ta buraya geleceklerdir. Biz bu acıyı her 2 ulus kadar hissediyoruz, yürekten paylaşıyoruz" dedi. 

Ukraynalılar için bir anıt yapılması fikrini İspanyollar'la paylaştıklarında bu fikrin çok olumlu karşılandığını belirten Genç, anıtın yapılmasıyla 2 ülke arasında kaza nedeniyle oluşan anlık soğukluğun da ortadan kalkacağına inandığını kaydederek, "Bizim için önemli olan 2 ulusun ve dünya uluslarının kardeşliğidir" şeklinde konuştu. 

26 Mayıs 2003 tarihinde Afganistan'ın başkenti Kabil'de görev yapan İspanyol Barış Gücü askerlerini taşıyan Ukrayna'ya ait uçak, Trabzon'un Maçka İlçesi'ne bağlı Şahinkaya Beldesi Pilav Dağı'na sabaha karşı düşmüş, kazada 62 İspanyol askeriyle Ukraynalı 12 mürettebat hayatını kaybetmişti.
.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2006 Çarşamba 11:31:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?