2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Mumcu yine iktidara yüklendi

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu hükümete yüklenerek, "İktidar Türkiye'nin geleceğini planlayabilecek durumda değil. CHP'nin yaptığı muhalefet AK Parti'yi iktidar yaptı ve orada tutuyor" dedi.

ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, Trabzon, Rize ve Artvin illerini kapsayan Doğu Karadeniz gezisinin Trabzon ayağında Usta Otel'de bu sabah basın mensuplarıyla kahvaltıda biraraya geldi. Ziyaretinin amacını bölge insanıyla daha yakından temas etmek, sivil toplum örgütleriyle biraraya gelmek ve daha hızlı ve güçlü bir örgütlenme için parti teşkilatlarıyla biraraya gelmek olarak açıklayan Mumcu, ANAVATAN için Karadeniz'in her zaman ayrı bir yeri olduğunu söyledi.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Erkan Mumcu, 2006 yılında erken seçim olup olmayacağı şeklindeki soru üzerine Meclis'te çoğunluğun iktidar grubunun elinde olduğunu ve seçim tarihini onların istediği zamanda alacaklarını belirterek, "Ancak biz her zaman seçime hazır olmak zorundayız. Gezimizin erken seçim beklentisiyle ilgisi yok, ancak Ankara'da durarak siyaset de yapamam. Fakat Türkiye'de hiçbir seçim 5 seneye kalmadı. Bunun da kalacağını sanmıyorum" dedi.

Seçim barajıyla ilgili bir soru üzerine ise Mumcu, "Partimizin baraj sorunu olduğu kanısında değilim. Ama ben spor toto oynar gibi vatandaş iradesi üstünden konuşmayı sevmem. Baraj konusu temsilde adalet sorunudur. Bizim tümüyle sistemi değiştirmemiz, devlet başkanlığı sistemine geçmemiz gerekiyor. Hükümeti ve yasamayı ayrı ayrı seçmemiz gerekiyor. Yasamanın içinden hükümeti çıkarmak Türkiye'nin işine yaramıyor, zarar veriyor. Türkiye'de israfın ve yolsuzluğun temel nedeni denetimsizliktir. Bunun da arkasında yatan şey kendi içinden hükümet çıkaran parlamentoların, çıkardığı hükümetleri denetlememesidir" diye konuştu.

Temsilde adalet kavramının yabana atılmaması gerektiğine dikkat çeken ANAVATAN Genel Başkanı Mumcu, "Sisteme muhalif unsurların sistem içine alınmasını sistem açısından kazanç olarak görüyorum. Sistemin dışında kalması daha büyük tehlikeler yaratıyor. Dışarıda kalan muhalefet ya silaha sarılıyor ya AB'yi avukat tutuyor. Akıllı olmak lazım" şeklinde konuştu.
AK Parti kabinesinde bakanlık yaptığının hatırlatılması ve daha sonra tutum değişikliğine gittiğiyle ilgili eleştirilerle ilgili bir soru üzerine Mumcu, şunları söyledi:

"Tutum değişikliği benim değil onlar açısından sorun. Başörtüsü, imam hatip sorununu çözeceğiz dediler, şeffaf olacağız dediler, olmadılar. Yoldan çıkan onlar. Haram sofrasından kalkamayan onlar. Bunları o zaman kısmen dile getirmiştim. Halkımızın çok güzel bir sözü var. Sahtekarla tamahkar çok güzel anlaşır diye. Hükümet tamahkar, sahtekarlarla çok kolay anlaşıyor. Sahtekarlar eskiden de aynıydı şimdi de aynı. Eski başbakanların etrafında kim varsa şimdikinin de etrafında aynı sahtekarlar var. Bunları herkes görüyor. Biz bu düzeni değiştireceğiz. İktidar olma gücünü 'rantı, avantayı istediği gibi paylaştırma yetkisi' gibi anlaşıldığı düzenden çıkarak, demokratik hukuk devleti olarak bunu çözeceğiz."
CHP'nin yaptığı muhalefetin AK Parti'nin işine yaradığını ileri süren Mumcu, "Milletin değerlerine saldırı anlamına gelebilecek bir muhalefet anlayışı AK Parti'yi iktidar yaptı. Özellikle medya ve bazı devlet kurumları adına konuşan ve çoğu geri zekalı şahısların vatandaşın değerlerine yönelik saldırısı; ne yazık ki vatandaşın değerlerini koruyormuş gibi gözüken ama bana göre sömüren bir partiyi sürekli iktidar yaptı. Böyle bir muhalefet anlayışı, bu geri zekalılık devam ederse bu iktidar da devam eder. Dolayısıyla muhalefeti demokratik yollardan siyasi partilerin yapması lazım. Partilerin yerine muhalefet yapmaya kalkışanlar kenara çekilmedikçe Türkiye'de de siyaset yerli yerine oturmayacak" dedi.

Erkan Mumcu, basın toplantısının ardından Trabzon Belediyesi'ni ve valiliği ziyaret etti. Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde halk toplantısı da düzenleyecek olan Mumcu, çeşitli sivil toplum örgütleri ve esnaf ziyaretleriyle tamamlayacağı Trabzon gezisinin ardından akşam saatlerinde Rize'ye hareket edecek.

.
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2005 Perşembe 12:40:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?