1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Parklara akın ettiler

Doğu Karadeniz Bölgesi geçtiğimiz yılların aksine ılıman bir kış mevsimi geçiriyor. Havaların güzel gitmesini fırsat bilen vatandaşlar, park ve bahçelere akın ediyor.

Meteoroloji Bölge Müdürü Numan Çam, meteorolojik yönden bölgede geçtiğimiz yıllara göre daha sıcak bir hava yaşandığını söyledi.

Bölgenin kış aylarında nispeten kuzey ve kuzeybatıdan gelen hava kütlelerinin etkisinde kaldığını kaydeden Çam, "Özellikle kuzeyden gelen hava kütleleri etkili yağışların oluşmasına ve sıcaklık düşüşlerine neden olurken, önemli can ve mal kaybına neden olan sel, heyelan ve taşkınları da beraberinde getirmektedir. Bunun yanında, bölgemizdeki dağların denize paralel olan topografik yapısı, güneyli hava akışlarının bahar günlerini anımsatan sıcak ve açık havaların meydana gelmesinin asıl sebebidir. Yurdun büyük kesimi yağış altındayken Doğu Karadeniz sahillerinin kış aylarında zaman zaman bahar havasını yaşaması bu topografik yapıdan kaynaklanmaktadır. Son günlerde bölgemizde yaşanan iyi havalar da bu düşüncelerle açıklanmaktadır" dedi.

Bu yıl Aralık ayının ilk 12 gününde Trabzon'da ölçülen sıcaklık ortalaması 12.6 dereceyken, uzun yıllar sıcaklık ortalamasının 9.4 derece olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Çam, "Kasım ayında gerçekleşen sıcaklık ortalaması 12.7 derece iken, bu değer uzun yıllar Kasım ayı sıcaklık ortalamasıyla aynıdır. Benzer değerler Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizde de gerçekleşmiştir. Bölgemizdeki yağış miktarlarında da geçmiş yıllara göre önemli sapmalar yaşanmamıştır" diye konuştu.

Çam, Türkiye'nin bugünden itibaren batıdan gelen yeni bir yağışlı hava kütlesinin etkisine gireceğini ancak ülkenin tamamına yakınında 3 gün süreyle yağış beklenmesine rağmen özellikle Doğu Karadeniz sahillerinin güneyli akışlar nedeniyle yağış almayacağını tahmin ettiklerini söyledi.

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 12:28:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?