2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Sıcık hava prostata iyi geliyor

Trabzon Numune Hastanesi Bevliye Uzmanı Opr. Dr. Muhammed Selim, sıcak havanın prostat sorunu olanların şikayetlerini azalttığını söyledi.
Dr. Muhammed Selim, sıcak havanın prostat dokusunda gevşeme yaparak hastada şikayetin azalmasına neden olduğunu belirterek, "Prostat hastasının sıcak havalarda şikayeti azalır, soğuk havada ise artar. Yani bu hastalık iklimle alakalı diyebiliriz. Sıcak havalarda prostat dokusu gevşeme yaptığından, bu durum prostat için çok yararlı" dedi.
Özellikle 40 yaş üzeri erkeklerde hastalığın daha sık görüldüğüne dikkat çeken Dr. Selim, "Prostat bezi, idrar torbasının tabanında yer alan bölümü çevreler. Şekil olarak cevizi andırır: Süngerimsi doku, düz kas ve küçük kanallarla, bezlerden oluşmuştur, kapsül adı verilen ince bir zar tarafından çevrelenmiştir. Doğumda bezelye büyüklüğündedir. Büyümesi 20 yaşına kadar devam eder, 30-35 gram ağırlığına ulaşır. 45 yaşına kadar bu ağırlıkta kalır. Bu yaştan sonra tekrar büyümeye başlayabilir. Prostatın temel görevi, spermlerin taşınmasından sorumlu olan semenin içindeki sıvıların üretimidir. Prostattaki küçük kanallar sayesinde bu sıvı mesanedeki sıvıyı penise ulaştıran kanala iletir" dedi.
Prostat bezinde görülen hastalıklarla ilgili bilgi veren Dr. Selim, "Enfeksiyon sonucu prostat şişer ve hassaslaşır. Ateş, üşüme genital bölgede ağrı, idrar yaparken yanma ve sızı olması, idrar yapma güçlüğü, sık sık idrara çıkma isteği ortaya çıkar. Tedavide antibiyotikler, analjezikler kullanılır. Bol su içilir, ılık banyo yapılır. 45 yaş civarında prostat bezi içindeki doku tekrar büyümeye başlar, bu erkeklerin yarısında görülür. Sebebi hormonal nedenlere bağlıdır. Prostat büyüyünce üretra denilen idrar kanalı daralır. Sık sık idrara çıkma isteği oluşur, ancak idrar kanalının ve idrar torbası boynunun darlığı nedeniyle idrar tam boşalamaz, sidik kesesinde birikir. Bu da iltihap oluşmasına, idrara kan karışmasına neden olur. Rektal muayene, idrar tahlili, PSA testi, ultrasonografi ve İVP denen renkli filmler ile teşhise varılır" diye konuştu.
Dr. Selim, prostat kanserinin en sık rastlanan kanser türleri arasında yer aldığını ve bu nedenle 40 yaş üzerindeki erkeklerin mutlaka prostat muayenesi olması gerektiğini söyledi.
TRABZON-İHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2004 Pazar 15:38:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?