2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Yılda 38 bin çocuk ölüyor

Türkiye'de yılda yaklaşık 38 bin çocuğun 1 yaşına gelmeden hayatını kaybettiği belirtildi.

Trabzon Valilik toplantı salonunda bugün Anne Sütünün Desteklenmesi ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Projesi kapsamında 'Bebek Dostu İlçe Sertifika Töreni' düzenlendi.

Törende konuşan Anne ve Çocuk Sağlığı Aile Planlaması Genel Müdürü Rıfat Köse, yeni doğan çocuklara ilk 6 ayda mutlaka anne sütü verilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 22 bin çocuğun 1 ayını doldurmadan öldüğünü kaydeden Köse, "Türkiye'de annelerin yüzde 96'sı çocuklarını emziriyor ancak bunun yüzde 20'lik kısmı doğru emzirme. Çocuk ölümlerinin önlenmesinde anne sütü yüzde 13 kadar başarılı oluyor. 6 aydan sonra ek gıdalarla beslenmeye devam edildiği takdirde, bu rakam yüzde 19'lara kadar çıkmaktadır. Biz annelere yeni doğan çocuklarını mutlaka emzirmelerini tavsiye ediyoruz. Hiçbir anne (benim sütüm yok, emziremiyorum) mazereti altına gizlenmesin. Eğer çocuğunun sağlıklı bir şekilde büyümesini istiyorsa anne sütünü çocuğundan esirgemesin. Çünkü Türkiye'de yılda yaklaşık 38 bin çocuk, 1 yaşına gelmeden ölüyor. Bunların 22 bini ise 1 ayını doldurmadan hayatını kaybediyor" dedi.

Trabzon Sağlık İl Müdürü Dr. Şafak Sünbül ise, anne sütünün beslenmedeki önemine işaret ederken, adeta bir aşı niteliği taşıdığını söyledi. Dr. Sünbül, anne sütü konusunda eğitim ve seminerler düzenlediklerini, her anneye ulaşmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından 19 sağlık ocağı ile Sürmene, Vakfıkebir, Yomra, Tonya ve Beşikdüzü ilçeleri sağlık kuruluşlarına Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ve diğer yetkililer tarafından "Bebek dostu" sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 16:12:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?