4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Çevre katliamı iddiası

Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, merkeze bağlı Köroğlu Köyü'ndeki ormanlık arazide yapılması düşünülen çöp depolama alanı ve geri dönüşüm tesisi nedeniyle Zonguldak'ın en verimli alanı olan 15 hektarlık orman arazisinin tahrip edileceği ve ormanların katledileceği iddialarına cevap verdi. 

Vali Yavuz Erkmen, çöp depolama alanı ve geri dönüşüm tesisinin ildeki 32 belediyeyi ilgilendiren proje olması nedeniyle çok önemli olduğunu ve projenin hayata geçirilebilmesi için zorunlu olarak ağaç kesilebileceğini kaydetti. Bu projenin ilin tamamının sağlığını da ilgilendirdiğini vurgulayan Erkmen, "Herkes bu konuda bir takım iddialarda bulunabilir. Ama çöp alanı projesi, yalnız Zonguldak merkezini değil 32 belediyeyi rahatlatacak büyük bir projedir. Şu anda belediyeler, çöplerini deniz gibi uygunsuz yerlere döküyor. Denizler kirleniyor. Buralar da sağlık sorunlarına yol açıyor. Tüm alan alternatiflerimiz Çevre ve Orman Bakanlığı ve diğer kurum yetkililerinden oluşturulan heyet tarafından incelendi. Köroğlu Köyü'ndeki ormanlık alan, ÇET raporu hazırlanarak çevreye en az zarar verecek yer olarak seçildi. 32 belediyenin çöp döktüğü alanlarda ormanlık arazileri toplayın, 'ne kadar ormanlık alan zayiatı var' tespit edin. Ona karşılık yeni projede ne kadarlık orman arazisinin tahrip edileceğini karşılaştırın. Bu çalışmalar yapılırken, zorunlu olarak ağaç kesilebilir. Sonuca bakmak lazım. Hiç kesmeyelim. Hiç alan oluşturmayalım. Çöpleri denize veya benzeri uygunsuz yerlere dökmeye devam edelim" dedi. 

Zonguldak İl Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ulu ise başka alternatif bulunmaması nedeniyle 21 temmuz 2006 tarihinde çöp depolama alanının yapım ihalesinin tamamlanarak ağaç kesim çalışmalarına başlanıldığını söyledi. Ağaçların kesilmesi için Orman Bakanlığı'ndan da izin alındığını kaydeden Ulu, eski çöp alanında kule yöntemiyle metan gazını rehabilite edip bir sene içerisinde yeşillendirme çalışmalarını yapacaklarını belirtti.
iha
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2006 Perşembe 15:55:32
Güncelleme :28 Eylül 2006 Perşembe 11:11:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?