4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Esnaf odalarına vergi semineri

Zonguldak Vergi Dairesi tarafından, esnaf odaları başkan ve yardımcılarına basit usüldeki vergi mükelleflerinin 2005 yılı beyannamelerini kapsayan kanun değişiklikleri konusunda bilgi verilirken, esnaflar verecekleri beyanların gerçeği yansıtması konusunda uyarıldı.

Zonguldak Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Bayar, İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Grup Müdürü Ömer Kabahor, Müdür Yardımcısı Cemal Yardımcı, Vergi Uygulama Müdürü Emre Demir tarafından Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifleri Birliği toplantı salonunda verilen seminere Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifleri'ne bağlı oda başkan ve yardımcıları katıldı.

Esnafın talep ve sorunlarını dinlemek ve değerlendirmek amacıyla seminerin düzenlediğini kaydeden Zonguldak Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Bayar, "Gerçek beyanların bildirilmesi konularında ileriki aşamalarda cezalı duruma düşmemeniz açısından beyan döneminden önce sizleri uyarmak, üyelerinizin beyanlarında ne gibi yöntemler uygulanacağı yönünde bilgilendirmek istedik. Bizim tüm kesimlerle yakın ilgimiz devam edecektir. Hiçbir kesimi ihmal etmeyeceğiz. Siz veren, biz alanız. Dolayısıyla birbirimiz ile ilişkilerimiz devamlı olacaktır" dedi.

Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifleri Birliği Muhasebe Müdürü Hüseyin Özdemir ve bazı oda başkanları, ustalık belgesi olmadan ticarethane açan bazı kişilerin vergi kaçırmaya kadar ulaşan sıkıntılara sebebiyet verdiğini hatırlatarak sorunun çözümü konusunda yardım istedi. Özdemir, "Bazıları vergi dairesine kaydolarak, basit usül vergi mükellefi oluyor, ustalık belgesi olmaması nedeniyle odaya kaydedemiyoruz. Gelir belgesi düzenleyemiyor ve fiş ve fatura kesemiyorlar. Belediye de ruhsat vermiyor. Bu kişilerin sadece vergi dairesinde kaydı bulunuyor. Başka hiçbir kurum ustalık belgesi olmaması nedeniyle ruhsat vermiyor. 3-5 ay devam ediyor sonra da 'ben 5 ay geriden kapattım' diyerek yoklamacıya 5 ay geriden tutanak tutturuyor. Bu kişiler, durumdan haberdar olsalar belki de hiç işyeri açmayacaklar. Açtıktan sonra da ya ortada kalıyorlar ya da böyle verginin kaçırıldığı bir yol izleniyor. Baştan sistemli olsa devletin 5 aylık vergisi kaybolmayacak" diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

Kişinin yasal olmayan bir iş de yapsa vergi mükellefi olma zorunluluklarının bulunduğunu vurgulayan Hüseyin Bayar, "Faaliyette bulunan her kişi bizce mükellef olmak durumundadır. Kendisi müracaat etmese bile biz takip ederek faaliyet tespit edersek resen mükellef yaparız. Sizin odanızla bağlantısı olup olmadığını bilemeyiz. Mühim olan bizim karşımızda ticari temayülü olan bir insanın bulunmasıdır. Onları tespit etmek bizim en önemli görevlerimizden biridir. Kayıtlı olmaması nedeniyle adamın faaliyetine göz yumamayız. Onu mükellef yapıp vergilendirmemiz lazım. Kayıtlı kayıtsız diye mükellefleri ayıramayız. Böyle bir riski göze alan sonucuna katlanır" diye konuştu.

Hüseyin Bayar ayrıca, Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla 15 Şubat'ta beyanname süresinin dolacağını, yetişmemesi durumunda da 3-5 günlük bir uzatmanın olabileceğini kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2006 Çarşamba 16:37:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?