2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Hayvan sahipleri uyarıldı

Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü veterinerleri, Kurban Bayramı öncesinde yaşanan hayvan hareketliliğine bağlı olarak hayvan sahiplerini şap hastalığına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü Veteriner Hekimi Ali Özçelik, hayvanların kayıt altına alınabilmesi için devam eden kulak küpesi çalışmaları esansında hayvan sahiplerinin şap aşılarına karşı uyarıldığını söyledi. A, O,C, Sat1, SAT2, SAT3 ve Asil olmak üzere 7 tipi mevcut olan şapın bulaşıcı, viral ve tedavisi olmayan bir hastalık olduğunu vurgulayan Ali Özçelik, "Hastalık hayvanların ağız, meme ve tırnak kısımlarında gözlenip gelişebilir. Ağızda iplik tarzında salya artışı ayakta yaralara bağlı topallık, inek memelerinde ise kabuklanma gibi belirtiler görülür. Hastalığı ülke çapında bakanlığımız tarafından eradike edebilmek için ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere toplam 4 ay aşılama yapılmaktadır. Kurban Bayramı'nın yaklaştığı şu günlerde hayvan hareketlerinin artmasına bağlı olarak insidensinde artma görülmektedir. Özellikle bu dönemlerde konu çok önemlidir. Böyle bir hastalık ve belirtilerin görülmesi halinde Tarım İl veya İlçe Müdürlükleri'ne ivedi olarak haber verilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde salgınlar ve kötü sonuçlar olabilir. Hastalık çıktığında vatandaşlarımız müdürlüklerimizden ücretsiz olarak dezenfeksiyon ilacı alabilirler" şeklinde konuştu.

Besi durumu iyi sığırlarda hastalığın 2 gün içinde çok ani ve hızlı kilo kaybına neden olabileceğini, küçük 0-6 aylık buzağılarda yüzde 90 ölümle sonuçlanabileceğini belirten Ali Özçelik, hastalığın hava, su rüzgar, ayakkabı, lastik, kılık ve kıyafetle de bulaşabileceğini ifade ederek, "Hayvan pazarı ziyaretinden sonra kılık kıyafet ve ayakkabıların dezenfekte edilmesi gerekir. Ahırların giriş kapı eşiklerine kireç dökülmeli. Kuş gibi kanatlı hayvanların ahıra girmesi engellenmeli" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2005 Cuma 16:21:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?