4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

KESK örgütlenme sekreteri Zonguldak'ta

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eğitim Örgütlenme Sekreteri Fevzi Ayber, Genel Sağlık Sigortası'nın bütün toplum kesimleri için idam fermanı olduğunu söyleyerek, yasa tasarısı için referandum çağrısında bulundu.

KESK Eğitim Örgütlenme Sekreteri Fevzi Aybar, Zonguldak'ta KESK Dönem Sözcüsü Erdoğan Erdem ile basın toplantısı düzenledi. Meclis'te bulunan Genel Sağlık Sigortası'nı istemediklerini söyleyerek, "Genel Sağlık Sigortası, bütün toplum kesimlerinin idam fermanıdır. Kimin neye basacağı belli olmayan bir tuzaktır. Referandumdan beklentimiz, toplumun kendisine yönelik olan bu tehdidi püskürtmesidir" dedi.

Ek para ödemeden laboratuar, tetkik gibi hizmetler ile koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanılamayacağını kaydeden Fevzi Ayber, "Yüzde 12.5 olarak yansıtılan genel sağlık sigortasının priminin yüzde 5'ini direkt bu haktan yararlanmak isteyenler ödeyecek. Emekli aylıkları oranı düşürülecek. Sağlık hakkından yararlanmak isteyen herkes, katılım ve katkı payı ödeyecek. Vatandaş, çektireceği röntgenden, laboratuar hizmetlerine kadar her türlü tetkiklerine ek para ödemek zorunda kalacak. Aile hekimliği uygulamasıyla koruyucu sağlık hizmetlerinin tümü ortadan kaldırılmaktadır. Sağlık ocakları sistemi işliyordu. Bunlar koruyucu sağlık hizmetleri veren kurumlardı. Aşı yapılır, çevre sağlığına ilişkin, ana ve çocuk sağlığına ilişkin tedbirler alınırdı. Ama aile hekimliği sistemiyle sağlık ocakları da kapanıyor. Özellikle sözleşmeli statüde çalıştırılacak sözüm ona aile hekimleri ve yardımcı sağlık personeliyle bir hekimin 3 bin hastaya bakacağı bir sistemle yeniden muayene eden kurumlara, sokaklarda gördüğümüz polikliniklere dönüştürülmeye çalışılıyor. Bu sistemde Genel Sağlık Sigortası Primi ödemeyen hiçbir kimse koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak" diye konuştu.

Sağlık konusunun sadece bireyi ilgilendiren bir hak olmadığını kaydeden Ayber, yasa tasarısıyla ilgili yapacakları referandum için herkese çağrıda bulundu. Ayber, "Türk Tabipler Birliği ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun da katıldığı referandum çağrımızı, hükümete ve Parlamento'ya ilettik. Bu bir irade ise, iradeyi halk belirlesin, bu hakkı alacak olanlar belirlesin. Siyasal iktidar bu çağrımızı dikkate almadı. Tüm illerde referandum yapacağız. Referandumun çağrıcısı bizleriz. Ancak referandumun örgütleyicisi tüm toplum kesimleridir.

 27 Mart-4 Nisan tarihleri arasında örgütlü örgütsüz, çalışan çalışmayan sağlık kurumuna muhtaç herkesi referandum sandıklarına gitmeye çağırıyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 20 Mart 2006 Pazartesi 18:45:29
Güncelleme :20 Mart 2006 Pazartesi 18:49:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?