3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kömür üretimi muamması

Türk İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Çetin Altun, "Zonguldak'ta kömür üretilecek mi, üretilmeyecek mi?" diye sorarak, "Bunu hükümete son kez soruyoruz, ona göre yolumuzu çizeceğiz" dedi.

Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği'ni ziyaret eden GMİS Genel Başkanı Çetin Altun, Ocak ayı içinde Zonguldak, Bartın ve Karabük'teki gazetecilerle biraraya gelip bölge sorunlarını tartışacaklarını söyledi. GMİS Genel Başkanı Altun, "Hem Türkiye'nin hem de Zonguldak'ın en birlikte olması gereken hassas süreci birlikte yaşıyoruz. Bu birlikteliğimizi daha çok sağlayabilmemiz için her türlü mücadeleyi göstereceğiz. Gerçekten Türkiye hem ekonomik hem de siyasi olarak sıkıntılı bir süreci yaşıyor. Tabiki bu olumsuzluklar, dünyadaki gelişmelere dayanıyor. Bölgemiz olumsuz bir süreci yaşıyor. Dünyanın enerjisinin dörtte üçü topraklarımızın altında yatıyor, bunu işgal etmek isteyen güçlerin uyguladığı politikaların olumsuzlukları ülkeye ve bölgeye yansıyor. Bölge sorunlarımızın çözümü için her türlü mücadeleyi paylaşıyoruz, birlikte veriyoruz. Bugüne kadar bölgemize verilen sözler yerine getirilmemiştir. Bize yalan söylenmiştir. Kurban Bayramı'ndan sonra bölgenin sorunlarını değerlendirmek ve tartışmak, bilgilendirmek adına, Bartın, Karabük ve Zonguldak'taki görsel ve yazılı medya kuruluşlarının mensuplarıyla bir toplantı düzenleyeceğiz. Bölge bütünlüğünü sağlayacağız. Çünkü bu bölgenin geleceği kömürdür. Ülkenin de, demir çelik fabrikalarının da geleceği kömürdür. Ayrı ayrı tutamayız. Ocak ayı içerisinde bu toplantıyı gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

"YA DİRİLECEĞİZ YA DA ÖLECEĞİZ"
Zonguldak'ta medyanın kendilerine şimdiye kadar destek verdiğini belirten Altun, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar bize destek veren medya çalışanlarından daha çok destek istiyoruz. Bu toplantının ardından hep birlikte Ankara'ya gideceğiz. Zonguldak, Bartın, Karabük'ün gazetecileriyle, bu bölgenin milletvekilleriyle, belediye başkanlarıyla, bölgenin bakanları saydığımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in yanına giderek sorunları anlatacağız. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler söz verdi. Başbakanı buraya davet ettik, geldi ve sıkıntılarımızı anlattık. Bizi nadide bir çiçek olarak gördü, bu bize mutluluk verdi. Bize mutluluk verdiği günden bugüne üretilen kömür 3 milyon tondan 1 milyon 250 bin tona düştü. Çalışanımız 16 binden 11 binlere düştü. O zaman kömürün tonu 30 dolardı, şimdi 200 dolar oldu. Bu kömür ülke ekonomisine katılacak mı, yoksa ihtiyaç mı yok? Son cevabı birlikte alacağız. Ondan sonra bölge halkıyla beraber oturacağız. 'Ya açlığa mahkum olacağız ya ülkenin kalkınmasına katkı vereceğiz' diyeceğiz. Ya dirileceğiz ya da öleceğiz. Biz 3 yıldan beri tüm samimiyetimizle, inancımızla bekledik. Gelik 75. Yıl kuyusunda ulusal ve yerel basının huzurunda devletin bakanı 5 milyon ton üreteceğini söyledi. 'Bizde cak, cuk yok. Söz veriyoruz. 5 milyon ton da özel sektör üretecek' dedi. O günden bugüne bin 500 işçi eksildik. Biz şu anda yer altında çalışanların da can güvenliğinin tehlike altında olduğuna dair raporumuzu valiye, TTK genel müdürüne, enerji bakanına, başbakana, hazineden sorumlu bakana ve içişleri bakanına sunduk. Artık bu bölgeye verilen sözlerin yerine gelmesi gerektiğini hatırlattık. İktidarlarda ayrımımız olmaz. Ülkemize menfaat getiren, insanımızı mutlu eden, refahını arttıran her türlü zihniyeti taşıyan iktidarı başımızda taşırız."

Altun, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) en az 4 bin işçi alınması gerektiğini de söyledi. İşçi eksikleri nedeniyle çalışanların yer altında can güvenliğinin tehlikede olduğunu ifade eden Altun, gerekli önlemlerin alınmadığını belirterek, "Yer altında can güvenliğinin bulunmamasıyla ilgili hazırladığımız raporları, ilgili her yere gönderdik. Kurumdaki işçi açığının bir an önce kapatılması gerekiyor. Şu anda acilen 2 bin+2 bin gruplu olmak üzere 4 bin işçi alınması lazım. Bin işçi alındığı zaman nasıl zarar veriyorsa, 5 bin işçi alınırsa da kuruma o kadar zarar verir. Kömür damarları kesilir, ön hazırlıklar yapılır, ihtiyaca göre işçi arttırılabilir. Ama şu anda Üzülmez, Armutçuk ve Karadon müesseselerine hiç yatırım istemeden kazma, kürek, balta, çizme ve baretle işçi alınabilir" dedi.

Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Osman Sav ise, GMİS'in TTK için verdiği mücadeleye destek olmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2006 Pazartesi 12:36:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?