3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kuş gribi tepkisi

Zonguldak Tarım İl Müdür Yardımcısı ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Cemalettin Çataklı, tavuk üreticilerinin Avrupa'ya tavuk satışına başlayacağı bu günlerde gündeme gelen kuş gribi vakasının abartılmasında büyük faktör olan medyaya tepki gösterdi.

Cemalettin Çataklı, yaptığı açıklamada, tavuk üreten firmaların bugünlerde Avrupa'ya tavuk ihracatına başlayacaklarını, kuş gribi nedeniyle bu firmaların ülke içinde bile tavuk satamaz duruma geldiklerini söyledi.

Çataklı, kuş gribi vakalarını gündeme getiren ulusal medyanın olayı çok daha fazla bir şekilde abartarak yansıttığını söyleyen Cemalettin Çataklı, "Tavuk firmaları Avrupa'ya satabilmek için AB müzakerelerini bekliyordu. Tüm girişimlerini halletmişler, bugünlerde ihracata başlamayı hedefliyorlardı. Böyle bir günde yaşanan talihsiz kuş gribi vakası ile ilgili bakanlığımız gerekli her türlü önlemleri aldı. Ülkemizin başka hiçbir yerinde rastlanılmadığı duyuruldu. Bazı art niyetli basın kuruluşları tarafından sürekli gündemde tutuldu. Artık tavuk firmaları ülkemizde bile tavuk satamaz duruma düştüler. İl ve ülke genelinde tavuk satışları yüzde 90 oranında azaldı. Tavukçuluk sektörü büyük bir darbe yedi. Bu sektörün 2 milyon kişinin ekmek kapısı olduğu da unutulmamalıdır. Ayrıca son 50 yılda dünyada kuş gribinden ölen sayısının 62 olduğunu ve normal gripten yılda 350 bin kişinin öldüğünü biliyoruz. Kuş gribine neden olan avian influenza virüsünün insanda etkili olabilmesi için mutasyona uğraması gerekmektedir. Bir de pişmiş tavukla da bulaşması kesinlikle söz konusu değildir. Bu rakamlar ve gerçeklere rağmen kuş gribi haddinden fazla abartıldı" diye konuştu.

Çataklı ayrıca, kuş gribine rastlanmayan Zonguldak'ta, bulaşmasının kesinlikle mümkün olmadığını kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2005 Cumartesi 12:08:52
Güncelleme :19 Ekim 2005 Çarşamba 16:45:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?