4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Maden işçisi açığı artıyor

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) işçi açıkları nedeniyle kazaların arttığını belirten Genel Maden İşleri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Çetin Altun, işçi açıklarının kapatılması konusunda hükümeti uyardı.

GMİS Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Çetin Altun, basın açıklaması yaparak Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndaki (TTK) işçi açıklarının kapatılması için hükümeti ve Enerji Bakanlığını uyardı. TTK'daki işçi sayısının zorunlu işleri dahi yürütemeyecek kadar azaldığını, üretim konusunun tamamen ikinci plana düştüğünü ve önceliğin iş güvenliğine verilmek zorunda kalındığını belirten Altun, 21 Eylül 2005 tarihinde bir yazı ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Başbakanlık ve Hazine Müsteşarlıkları, Zonguldak Valiliği, yöre siyasetçileri ve Kurum yetkililerinin sendika tarafından uyarıldığını, TTK'nın içinde bulunduğu durum hakkında bilgi verilerek işçi açıklarının acilen giderilmesi gerektiğinin belirtildiğini ifade etti.

Altun, Kurumda üretimin ve verimliliğin artırılarak maliyetlerin düşürülmesinin sağlanması, böylece ülke ekonomisine daha fazla katkı verilmesi gerektiğinin bildirilerek, öncelikle işçi açığının giderilmesi gerektiği yönünde talepte bulunulduğunu vurguladı.

Yeraltı çalışma şartlarının olmazsa olmaz kurallarının başında önce emniyetin geldiğini ifade eden Başkan Altun, "Emniyeti sağlayacak olan insandır. İşçi açığı, iş güvenliği sorunlarını da beraberinde getirmektedir. İşçi eksikliğinden kaynaklanan kazalar sonucunda, yaralanma ve ölümcül olaylar yaşanmaktadır. Olayların araştırılmasında, birimler birbirini suçlar hale gelmişlerdir. Dolayısıyla, çalışanlarda, çalıştıranlarda ve bölgemizde moral-motivasyon bitmek üzeredir" dedi.

Yaptıkları son uyarının ardından hiçbir olumlu adım atılmayıp TTK'ya işçi alınacağı sözünün askıda kaldığını ifade eden Başkan Çetin Altun, "İşçi alınmadığı gibi emeklilikler sürmüş ve bugün kurumda çalışmak çok daha riskli hale gelmiştir. Yöremiz siyasetçileri ve Zonguldak'ta yaşayan herkes bu gerçeği bilmenin huzursuzluğu içindedir. Hükümeti ve ilgili bakanlıkları bir kez daha uyarıyoruz" diyerek bir an önce işçi alınmasını istedi.

.
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2006 Çarşamba 14:48:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?