2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Türk Enerji-Sen'den iftar yemeği

Türk Enerj-Sen Zonguldak Şubesi tarafından düzenlenen iftar yemeğine katılan Kamu-sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, AB sürecini değerlendirerek Avrupa'nın tavrından endişeli olduğunu kaydetti.

Türk Enerji-Sen tarafından Zonguldak Öğretmenevi'nde Kamu-sen'e bağlı sendika temsilcileri ve üyelerinin katıldığı iftar yemeğinde konuşan Bircan Akyıldız, Türkiye'nin AB ile bütünleşme sürecine başladığını söyledi.

Türkiye'deki AB sürecinin 3 ekim tarihinden itibaren farklı bir şekilde devam ettiğini kaydeden Bircan Akyıldız, "AB ile bütünleşme süreci başladı. Bu süreç içerisinde önce 35 ana başlıkta bir tarama süreci yaşanacak daha sonra müzakere süreci başlayacak. bu ayın 20'sinde bu süreçlerden birisi bilim-araştırma dalında başladı, daha sonra büyük bir ihtimalle eğitim-kültürde başlayacak. Avrupalılar bize Avrupa müktesebatını, norm ve standartlarını aktaracak. Bizim ekiplerimiz dönecek, bu konularla ilgili mevzuatımız değerlendirilecek, eksikler gözetilecek. O eksiklerden sonra bize rapor gönderilecek rapor çerçevesinde 25 ülke ile ayrı ayrı mutabakatla teşhis edilmeye çalışılacaktır" dedi.

AB'nin Türkiye ile bazı norm, standartlar ve müktesebat açısından bir uyum sağlamak istediği kanaatinde olmadıklarını vurgulayan Akyıldız, "AB standartları insanlık için önemli olduğuna inandığımız demokrasi, özgürlük ve insan hakları boyutunda bizler açısından da hedeflenen noktaları, bu hedefler içerisinde bizim insanımızın da yaşamasını istediğimiz unsurlar olarak biliyoruz ve istiyoruz.

Ancak biz Kamu-sen olarak AB'nin insan hakları, demokrasi ve özgürlük konusunda Türkiye ile norm ve standartları veya müktesebat açısından bir uyum sağlama noktasında olduğu kanaatinde değiliz. Avrupa'nın tavırlarından endişeliyiz. Çünkü Avrupa norm ve standartların ötesinde Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milletinin karşısına bir takım dayatmalarla çıkmaktadır" diye konuştu.

"YUNANİSTAN'LA KITA SAHANLIĞI VE FIRAT SORUNU YAŞANACAKTIR"
Ermeni soykırım ve Kıbrıs dayatmalarının ardından Türkiye ile Yunanistan arasında kıta sahanlığı ve Fırat sorunlarının çıkacağını ve AB'nin bu sefer de kıta sahanlığı ve Fırat konularında diretme uygulayacağını iddia eden Akyıldız, "AB'nin bugüne kadar ki dayatmalarının başında sözde Ermeni soykırımı gelmekte, 2.'si Kıbrıs meselesi, 3.'sü yolda geliyor, Yunanistan'la kıta sahanlığı ve Fırat sorunu yaşanacaktır.

Doğu ve Güneydoğu'da özellikle Kuzey Irak'ta bir Irak Kürdistanı'nın kurulmuş olması ve Kürdistan başbakanın ABD devlet başkanı tarafından 'sayın başkan' diye nitelendirilerek karşılanması ve görüşülmesi bölgede Kürdistan anlamının ne manada kullanıldığını açık şekilde ifade ediyor kanaatindeyiz" diyerek hükümeti uyardı.

'Irak Kürdistanı' telaffuzu ile sıranın Suriye, İran ve Türkiye'ye mi geldiği sorularının cevabını isteyen Bircan Akyıldız, "Bildiğimiz bir gerçek var. 1984'ten itibaren Türkiye'de terör belası ile mücadele edilmektedir. 30 bini aşkın teröre kurban gitmiştir. Doğu ve Güneydoğu'da da yaklaşık 19 vilayette adeta sınırlar çizilmek istenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin üniter yapısının tartışılmasına asla gönlümüz razı değildir.

Herkesin bunu çok iyi bilmesi gerekir, bu konunun şakası yoktur. Biz de vatan, devlet, millet, bayrak yani üniter devlet kutsaldır. Bunun aksini iddia eden, söyleyenler bedelini ödemek zorundadır. Atalarımız vatan için ölünürü, namus için vuruluru öğretmiştir. Bu devlet, millet bayrak bizim namusumuzdur. Bunun için asla affetmeyiz. Bu milletin verilecek bir karış toprağı yoktur. Çünkü her karış toprağın bedeli ağırdır. Bu ağır bedeli ödemeden, ülkemizden milletimizden bir karış toprak alınmayacak, alınamayacaktır" diyerek, AB'yi ve ABD'yi de uyardı.

PAKİSTAN'A DESTEK ÇAĞRISI
Pakistan'daki depremzedelere destek çağrısında bulunan Akyıldız, "Bunun dünyada art arda yaşanan felaket zincirinin son halkası olmasını temenni ediyoruz. Çünkü resmi olarak 80 bin ama kayıtların sayısına bakıldığında 100 bini aşacak olan insanın hayatını kaybettiği bir felaket daha yaşandı. Pakistan ile 17 Ağustos'ta yaşadığımız felaketin acısı tsunami felaketinin insanlık açısından acısı bizleri çok üzmüştür.

Pakistan'ın oldukça özel bir yeri vardır ve bizim için değerlidir ahde vefa, dostluk, kardeşlik, yakınlığın en güzel örneklerini veren ve 'kardeşimiz' dediğimiz insanların yaşadığı felaketi hissetmememiz onlarla bu acıyı paylaşmamız mümkün değildir. Şu anda Kızılay'ın kampanyasına 1 milyon insan destek vermektedir. bu sayı 3 milyona çıkacaktır" diyerek tüm Türk Halkı'nın ahde vefa göstermesi gerektiğini söyledi.

Türkiye ile Yunanistan arasında sorun olması beklenen Fırat konusunun ülkemiz için çok önemli olduğunu belirterek bu konuya açıklık getiren Akyıldız, "Türkiye ve Yunanistan arasında çıkması muhtemel olan Fırat, Bir Ortadoğu Projesi ile özellikle Doğu ve Güneydoğu Asya dediğimiz doğu Akdeniz'de, 'dünyanın enerji kapısı' diye nitelendirdiğimiz bölgede hakimiyet kurmak ve bu bölgedeki hakimiyeti ile dünyadaki enerji kullanımını ve kontrolünü elde tutulmak istenmektedir.

Zenginliğin temel kaynağı olarak görülen enerjiye sahip olunmak istenmektedir. Bu yüzden bizim coğrafyamız, jeopolitik konumumuz önem arz etmektedir. Fırat ve Dicle sadece enerji açısından suların kontrolü anlamında değildir. Bölgenin su ihtiyacını karşılayan Ortadoğu'nun en önemli hayat kaynaklarından bir tanesidir. Bunların kontrolü birilerinin eline geçerse Türkiye Cumhuriyeti'nin zafiyeti ortaya çıkar" dedi.

AB, Ortadoğu ve ABD problemleri ile bunların dayattıkları sorunların hepsinin birlik ve beraberlik ile aşılabileceğini vurgulayarak, tüm üyelerini ve vatandaşları mücadeleye çağırarak konuşmasını tamamladı.

.
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2005 Perşembe 03:02:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?