4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Uygulamalı eğitim yaptılar

Hollanda'da üniversitede okuyan öğrenciler, derslerde aldıkları eğitimin uygulamasını Zonguldak maden ocaklarında gerçekleştirdiler.

Hollanda'nın Zwolle, Arhem ve Nymegen Üniversiteleri'nden 38 öğrenci ve öğretim üyesi, eğitim gezisi kapsamında Zonguldak'a geldi. Üniversite öğrencileri, ilk olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Eğitim Ocağı'na inerek maden işçilerinin çalışma koşullarını yerinde gördü.

Maden işçisi gibi baret takan, iş elbisesi ve çizme giyen öğrenciler, TTK Eğitim Ocağı Yüksek Maden Mühendisi Sefa Elibol eşliğinde ocağa girdi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Eğitim Ocağı'na giren öğretmen ve öğrencilerden bazılarının korktuğu görüldü.

Yüksek Maden Mühendisi Elibol, ocağın tarihçesini anlattıktan sonra işçilerin çalışma koşulları ve yeraltında kömür üretimine dair bilgi verdi, tercüman aracılığıyla öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Ocak içerisinde yaklaşık 1.5 saat kalan öğrenciler, kömür damarlarından elleriyle kömür çıkardı. Vagonlara yüklenen taşkömürünü elleriyle tutan öğrencilerin mutlu olduğu gözlendi. Öğrencilerden Mark Beumer, Hollanda'daki taşkömürü ocaklarının 1960'lı yıllarda kapatıldığını belirterek, "Hollanda'da böyle bir ortam bulmamız mümkün olmadığı için buraya geldik. İlk defa kömür ocağına girdik. Ben oldukça heyecanlandım. Bizim için yararlı bir gezi oldu. Burada gördüklerimi arkadaşlarıma anlatacağım" dedi.

Zonguldak'ın Üzülmez Mahallesi'nde bulunan 800 metre uzunluğundaki Eğitim Ocağı, 1890'lı yıllarda Osmanlı tebasından Rum asıllı Rumbaki Boyacıoğlu tarafından üretime açıldı. 1910 yılında Türk müteşebbisler Ahmet Ali ve Süleyman Sırrı beyler tarafından satın alınarak kömür üretimi yapılan ocak 1937 yılında kapatıldı. 1940'lı yıllarda patlak veren İkinci Dünya Savaşı Sırası'nda bölgede yaşayan halkın güvenliği için sığınak olarak kullanıldı. 1965 yılından itibaren işe yeni giren maden işçilerinin eğitimine ve ziyarete açıldı. Ocak, 1997 yılında Avrupa Birliği'nden hibe olarak alınan 3.4 milyon Avro'luk eğitim yardımıyla yeniden rehabilite edildi.

.
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2006 Çarşamba 15:57:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?