2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

'Zonguldak ektiğini biçiyor'

Zonguldak'ın kişi başına düşen vergide ön sıralarda yer almasının sevincini yaşadıklarını ifade eden Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Demir, "Zonguldak ektiğini biçiyor" dedi.

Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, Zonguldak'ta kişi başına ödenen bin 64 YTL'lik verginin çok uzun ve yıpratıcı bir sürecin sonunda ortaya çıkan bir rakam olduğunu ifade ederek, "Zonguldak bu rakama ulaşmak için on binlerce şehit vermiş, yerin yüzlerce metre altındaki taşkömürünü çıkartarak sanayiye kazandırmış, bunun sonucunda yüzlerce fabrikanın kurulmasına katkı vermiştir. Şimdi bu sürecin arkasından ortaya çıkan ve herkesin gurur duyması gereken rakamları hiç kimse yadsımasın veya yadırgamasın, aksine herkes vergiyi veren insanlardan gurur duysun ve kayıt dışı ticaret ile trilyonlar kazananların peşine düşsün" dedi.

Demir, gazetelerde yer alan, kişi başına ortalama vergide Kocaeli, Ankara, İstanbul ve İzmir'in ardından Zonguldak'ın 5. olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Zonguldak daha üst sıralardaydı. Ancak ekonomik krizler ve benzeri küçülmeler nedeniyle yer değişkenlik gösterdi. Buna karşın Zonguldaklı vergi konusunda özel bir hassasiyet gösteriyor. Zonguldaklı 1848 yılından bugüne dek dünyanın en ağır iş kollarından birisi olan madencilik ve demir çelik ile ağırlıklı olarak iştigal etmekte, kentin büyük bir bölümü bu sektörlerden direkt veya endirekt geçinmektedir. Kömür bu kentin var oluş nedenidir. Son yıllarda özel sektör madenciliği de gelişmiş ve taahhütlerinin çok üzerinde fiziki üretim gerçekleştirerek, devlete, hükümete, Enerji Bakanlığı'na, TTK'ya verdiği sözü yerine getirmiştir. Ortaya çıkan rakam bu çalışmaların özünü teşkil etmektedir. Ancak bu rakamlara bakıp da üyelerimiz üzerine karabasan gibi çökülmesi olasılığını görmekteyiz. Çünkü bizler vergi verenden daha fazla vergi alınması anlayışına her zaman karşıyız. Ekonomik, sosyal ve kültürel değerlerin ortaklaşa paylaşıldığı ülkemizde vergi adaletinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiye yönelinmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguluyor, ülkemizin kalkınması ve bölgemizin gelişiminde yurttaşlık görevini yerine getirmiş tüm hemşehrilerimizi tebrik ediyoruz."

.
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2005 Perşembe 15:02:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?