3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Zonguldak'ın geçmişi tartışılıyor

Zonguldak ve çevresinin antik dönemden bu yana geçmişinin ele alınarak bildiriler halinde izleyicilerle buluşacağı "Kent tarihi 05 Bienali" başladı.

Zonguldak'ta, Maden Mühendisleri Odası (MMO), Maden Mühendisleri Derneği ile Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) tarafından Atatürk Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen ve 13 Kasım'a kadar sürecek, ''Kent Tarihi 2005 Bienali'' başladı. Bienal'e Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Garnizon Komutanı Recep Onur, AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, MMO Genel Başkanı Mehmet Torun katılırken, çok sayıda izleyici de hazır bulundu.

Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen yaptığı konuşmada, cumhuriyetin ilk şehri unvanını kazanan Zonguldak'ın, kömür ve kömüre bağlı demir-çelik sanayisiyle gelişmiş şehir konumunda bulunduğunu söyledi. Erkmen, "Tarih demek hafıza demektir. Tarihi bilmezsek hafızamızı kaybetmişiz demektir. Tarihimizi bileceğiz ki, geleceğe nasıl ulaşabiliriz gayreti içinde olacağız. Zonguldak kömürün bulunuşuyla tarihe geçmiş ve kömürü ile biliniyor. Kentimiz sanayi ile ön plana çıkmış bir kenttir. Kömür ve demir çelik üretimini en üst seviyeye getirmeliyiz. Üretimin az olması nedeniyle işçi alınamıyor. Kömür dışında çeşitli sektörlerin devreye girmesi gerekiyor" dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan ise, "Ekonomide özelleştirme olduğunda Zonguldak'a da yenilikler getirmeyi düşünüyoruz. Zonguldak madeni ile alan değil, veren ildir. Özel sektörle daha iyi hale geleceğiz. İşçinin alın terini ekonomiye çevireceğiz. Zonguldak tarihinde Türkiye'nin her yerinden en çok göç alan iliydi ve şimdi en çok göç veren il oldu. Yeniden göç alan il olmak için özel sektör kurarak başaracağız" diye konuştu.
MMO Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı da, Zonguldak'ın taşkömürünün bulunmasıyla varolduğunu, bunun yanı sıra bölge ve ülkenin ekonomik, sosyal ve siyasal yaşamında da itici güç olduğunu belirterek, ''Ancak ilimiz gözden çıkartılmış durumdadır. Yerin yüzlerce metre altındaki taşkömürü üretilmeyi bekliyor. Fakat terk edilen üretim politikalarının yerini alan tüketim politikaları ise buna izin vermemektedir'' dedi.

ZOKEV Başkanı Vedat Didari de, kent kültürü ve kentlilik bilincinin geçmiş kuşaklarla sürdürülmesi ve güçlendirilmesinin gerekliliğine inandıklarını bildirdi. Didari, etkinlikleri sırasında kent tarihini çeşitli yönleriyle incelemiş tarihçi ve araştırmacıları bir araya getirerek 27 bildirinin sunulacağı ortamın sağlanacağını, bunların da derleneceği bir kitabın hazırlanmasının amaçlandığını kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2005 Cumartesi 17:18:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?