28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Kendilerine uygun eş seçecekler

Zonguldak'ta, Ramazan ve Kurban Bayramı'nın son gününde yapılan "Kızlar Bayramı" geleneği, uzun yıllardır yaşatılıyor. Alaplı ilçesi ile Gülüç ve Çatalağzı beldelerinde yapılan Kızlar Bayramı'nda, kızlar ve erkekler aynı alanda bir araya gelerek, kendilerine uygun olan eşi bulmaya çalışıyor.

Ancak belediye başkanları, Ramazan ve Kurban Bayramı'nın son gününde yapılan bayramın sadece "Kızlar Bayramı" olarak lanse edilmesinden rahatsız. Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, geleneğin yüzyıllar öncesinden geldiğini ve sadece Kızlar Bayramı olarak gündeme gelmesinden rahatsız olduklarını söylüyor.

Başkan Güngör, Ramazan ve Kurban Bayramı'nın dördüncü gününde kutladıkları bayramın özelliğini şöyle açıklıyor: "Bu gelenek bize yüzyıllar öncesinden gelmiş. Biz de bu geleneği devam ettiriyoruz. Geleneğe göre bayramın dördüncü günü vatandaşlar alanda toplanıyor. Burası bir panayır havasına bürünüyor. Herkes yemeklerini yapar. Birbirlerine ikram ederler. Vatandaşlar arasında iletişim artar. Hatta bu bayramda genç kızlar ve erkekler birbirleri ile tanışır. Bu tanışma evliliğe kadar gider."

Güngör, son yıllarda havanın yağışlı olması nedeniyle bayramda istenilen ilgili yakalayamadıklarını ifade ediyor.

Alaplı ilçesinde de, son dört yıldır Kızlar Bayramı yapılıyor. Bayram sebebiyle Hükümet Caddesi trafiğe kapatılıyor. Trafiğe kapatılan alanda kızlar ve erkekler, kendilerine uygun eşi bulmaya çalışıyor. Alaplı Belediye Başkanı Faruk Çaturoğlu, Kızlar Bayramı'nı geleneksel hale getirdiklerini belirtiyor. Çaturoğlu, bayramın daha kapsamlı bir şekilde kutlanması için çalışma başlattıklarını ifade ediyor.

Alaplı ilçesinde ve Gülüç beldesinde yapılan Kızlar Bayramı, Çatalağzı beldesinde de yapılıyor. Çatalağzı beldesinde yaşatılan geleneğe göre, bayramın birinci günü Cumayanı Mahallesi'nde, ikinci günü Kokurdan köyünde, üçüncü günü Kırımsı Mahallesi'nde son gününde ise Doğancılar Mahallesi'nde gençler bir araya geliyor. Ayrıca, bayramda istenilen eve girildiğinde yemek ikramı da yapılıyor.

Çatalağzı'nda yapılan Kızlar Bayramı'nda, 22 yıl önce tanışarak evlenen Canan ve Şeref Ergün çifti, şimdi mutlu olduklarını söylüyor. Ergün çifti, "Ben de eşimle böyle bir bayram gününde tanışarak evlendim. Şimdi çok mutluyuz. Fransa'dan gelerek tanıştığımız bu köyün meydanında eşim ve çocuklarımla dolaşıyoruz." diyor.

.
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2006 Perşembe 16:59:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?