6
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Kesilen kolda, ihmal iddiası

Balıkesir'de, bir süre önce ağaçtan düşerek kolunu kırınca Devlet Hastanesi'ne götürülen 13 yaşındaki çocuğun yanlış müdahale sonucu kolunun kesilmesine sebep olduğu iddia edilen doktor, hakim karşısına çıktı.

Balıkesir 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Devlet Hastanesi'nde görevli sanık Op. Dr. R.Ö., mağdur çocuk ve ailesi ile şahitler katıldı. Cumhuriyet Savcısı Bülent Elmas'ın mahkemeye sunduğu iddianamede, "tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralanmaya sebebiyet verip, organlardan birinin kaybedilmesine yol açtığı" iddiasıyla suçlanan doktorun, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması, ayrıca 3 yıl süreyle meslekten uzaklaştırılması talep edildi. Duruşmada 30 kişi şahit olarak ifade verdi.

Sol kolu kangrene dönüşerek kesilen 13 yaşındaki Uğur Mumcu Demir'in ifadesi ise psikolog eşliğinde alındı. Hastanede kendisine gerekli tedavi yönteminin uygulanmadığını ileri süren Demir, kolundan gelen koku üzerine, doktorun, "Altına mı yaptın?" dediğini ve kendisini aynı gün 2 defa ameliyata aldığını, bir başka doktorun devreye girmesiyle ilk müdahalenin yanlış yapıldığının ortaya çıktığını söyledi. Kolu kesilen çocuk, doktordan şikayetçi olduğunu tekrarlarken, ifadesini verdikten sonra psikologun tavsiyesiyle duruşma salonundan çıkarıldı.
Mağdurun ailesi de, koldaki ağrı ve parmaklardaki morarmalar hakkında sürekli bilgilendirdikleri doktor R.Ö.'nün, kendilerine korkulacak bir şey olmadığını söylediğini belirtti. Demir ailesi, hekim tarafından kola yapılan bütün alçının kendilerinin devreye girmesi sonucu 2 gün sonra atel haline dönüştürüldüğünü de kaydetti. Hekimin, hastalığın ciddiyeti hakkında kendilerini bilgilendirmediğini savunan aile, açık yaranın kapatılarak bütün alçıya alınması, gereken tedavi yönteminin ihmal edilmesi ve gecikmeyle uygulanması sonucu gazlı kangrene zemin hazırlandığını ve bunun Balıkesir Valiliği'nce görevlendirilen ön soruşturma heyetinin yaptığı incelemelerde ortaya çıktığını hatırlatarak, doktordan şikayetçi oldu.
Olay sonrası Balıkesir Devlet Hastanesi'ndeki görevinden alınarak Dursunbey Devlet Hastanesi'ne tayini yapılan doktor R.Ö. ise, vakaya her türlü tıbbi müdahaleyi yaptığını ileri sürerek, Uğur Demir'in kolunun gazlı kangrene dönüşmesinde ihmalinin bulunmadığını ve olaydan sonra kendisinin mağdur duruma düştüğünü iddia etti. Açık yaranın bulunduğu kolu bütün alçıya aldığını kabul eden R.Ö, çocuğu ameliyata aldığında koku duyduğunu, ancak bunun yandaki ameliyathaneden geldiğini sandığını söyledi. Mahkeme, mağdurun tedavi gördüğü Balıkesir Devlet Hastanesi, İzmir 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ankara'daki TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'ndeki dosyalarının istenerek bunların İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Dairesi'ne gönderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Anadolu Ajansı muhabiri ve yerel Birlik Gazetesi'nde genel yayın yönetmenliği yapan baba Ramazan Demir, doktorla ilgili şikayetlerinde ısrarlı olduklarını, hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti. Uğur Mumcu Demir'in yaşadığı sağlık skandalıyla yakından ilgilenen AK Parti Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Turhan Çömez, sorumluların ortaya çıkarılması ve çocuğun tedavi sürecinde aileye büyük destek olmuştu.

.
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2006 Perşembe 17:04:02
Güncelleme :27 Nisan 2006 Perşembe 17:15:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?