18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

TPAO petrol arıyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde sondaj yaparak jeolojik çalışmaların yanısıra petrol arama çalışmalarına başladı.

Ege Bölgesi'nde petrol olduğu iddiaları yıllardan beri kamuoyunu meşgul ederken, TPAO Trakya Bölge Jeoloji Müdürlüğü, Ayvalık'ta çalışmalara başladı. Jeolojik değerlendirme ve petrol araması için kurulan sondaj kuyusunda çalışmalar hızla devam ediyor.

TPAO Trakya Bölge Jeoloji Müdürlüğü Ayvalık-1 Arama Kuyusu ismi verilen kuyuda bin metre derinliğe kadar çalışmalar sürdürülecek. Bu derinliğe ise her hangi bir aksaklık çıkmaz ise 10-15 gün içinde varılması bekleniyor.

Ayvalık, Kozak, Bergama yolu üzerinde 6. kilometrede açılan sondaj kuyusu hakkında bilgi veren yetkililer, "Edremit Körfezi kuzeyinde, Küçükkuyu Formasyonu'nun çatlaklı olan kısımlarda gözlenen petrol emareleri ve körfezin güneyinde Gömeç dolaylarında açılmış olan doğal soda amaçlı bir kuyuda termojenik gaz gelişinin olması ve yüzeyde yapılan jeokimyasal prospeksiyon çalışmaları sonucunda bölgede bir aktif hidrokarbon sisteminin çalıştığını desteklemektedir" denildi.

Bölgede petrol emarelerinin tahmin edildiği sondaj çalışması da petrole rastlanamaya bileceği vurgulanırken, bu kuyudan alınacak değerlerin daha önceki çalışmalar ile birleştirilerek daha kesin sonuçlar için ışık gösterebileceği vurgulandı.

Uzmanlar, her kuyuda mutlaka petrol çıkması gerekmediğini, hatta bazı durumlarda petrol bulunsa bile işletilmeye değer olmaya bileceğini vurgularken, özenle ve dikkatle çalışılması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar ayrıca, kuyuda petrol çıkması bile bin metre gibi bir derinlikten elde edilecek jeolojik değerlerin çok önemli olduğunu vurguladı.

.
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2005 Çarşamba 23:11:01
Güncelleme :12 Ekim 2005 Çarşamba 23:13:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?