30
Nisan
2024
Salı
BANDIRMA - BALIKESİR

Bekir Sami Bey (Zeraho)


(1879-1934)

Asker. Bandırma’da doğdu. 1900’de Harp Akademisini bitirerek orduya katıldı. Mümtaz yüzbaşı olarak da Harp Akademisi'nde eğitimini tamamladı. Çeşitli birliklerde komutanlık ve askeri okullarda öğretmenlik yaptı. Balkan savaşları sırasında 6. Kolordu 16. Tümen Kurmay Başkanı, 70. Alay 2. Tabur Komutanı, Harbiye Nezareti Makam Emir Subayı olarak görev yaptı. Satın Alma Komisyonu Başkanı olarak Almanya'da görevlendirildi.

1.Dünya Savaşı'nı 16 bin kişiden oluşan Kuvve-i Seferiye (52. Tümen)'ye komutan olarak katıldı. Doğuda ve Irak cephesinde Ruslara ve İngilizlere karşısavaştı. Bu savaş sonunda 1916'da albay oldu. Mondros Mütarekesi’nden sonra Anadolu ihtilalini ve Yunanlılara karşı direnişini ilk örgütleyenlerdendir.

Kurtuluş Savaşının başlangıcında, Bursa’da görevli idi. Burada Kuvayı Milliye’nin güçlenmesi için çalıştı. 2.500 kişilik kuvvetiyle kenti savunmaya çalıştıysa da Yunan işgalini önleyemedi. Bu nedenle de Mecliste ağır suçlamalara uğradı. Mustafa Kemal bu tartışmalarda onu savundu. Tepkilerin yatışması için 15 temmuz 1920’de görevden alındı. Antalya-Muğla yöresi komutanlığına, daha sonra Kuzey Kafkasya Askeri Temsilciliğine atandı. 1921 Nisan’ında ordudan ayrıldı.

Cumhuriyet döneminde Devlet demiryolları İstimlak Müdürlüğü görevinde bulundu. Zafer Kitapevleri adlı bir kitabı bulunmaktadır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar